Sağlık hakkında tüyolar!

Alzheimer Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Alzheimer Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir
0 269

Alzheimer’lı biri için, hastalığın seyrinde mümkün olduğu kadar erken bir zamanda doğru bir teşhis konması çok önemlidir. Maalesef engeller var. Birincisi, hafıza kaybı gibi semptomları bir hastalık belirtisi değil, yaşlanmanın normal bir parçası olarak görmek çok kolay olabilir. Alzheimer hastalığı belirtileri, depresyon gibi diğer bozuklukların belirtilerini de taklit edebilmektedir. Alzheimer hastalığı teşhisinin alınmasındaki herhangi bir gecikme, insanların ihtiyaç duydukları yardımı almasını ve geleceği planlamak için adımlar atmasını engelleyebilir.

Alzheimer Hastalığı Erken Teşhisin Faydaları Nelerdir?

Alzheimer hastalığı tedavisi olmasa da, erken teşhis, demansın günlük zorluklarını karşılamak için tüm sonuçları incelemek ve stratejiler geliştirmek için daha fazla zaman olduğu anlamına gelir . Doktorlar, bilişsel gerilemeyi bir süreliğine yavaşlatan ve diğer değişikliklere yardımcı olan ilaç ve ilaç dışı terapiler sunabilir. Ayrıca, erken Alzheimer teşhisi, bakım, finans ve ileri düzey yönergeler hakkında kararlar almaya başlamak ve bu hastalığı olan kişiler için mevcut birçok kaynağa erişmek için en iyi fırsatı sunar.

Alzheimer teşhisi, yeni ilaçların ve diğer müdahalelerin klinik denemelerine katılma olasılığını da açar. Klinik deneyler, henüz yaygın olarak kullanılmayan son teknoloji tedavilere erişim sağlar ve gelecek nesillerin bu yıkıcı, tedavi edilemez hastalıkla savaşmasına yardımcı olma şansı sunar.

Alzheimer Hastalığı
Alzheimer Hastalığı

Sağlık Geçmişi ve Ruhsal Durumun Gözden Geçirilmesi

Hafıza, davranış veya düşünme becerilerinde rahatsız edici değişiklikler yaşıyorsanız, korkutucu görünse bile endişelerinizi bir doktorla görüşmek için randevu alın. Birinci basamak hekimleri genellikle tanı sürecini denetler ancak hastaları nörolog, nöropsikolog, geriatrist veya geriatrik psikiyatrist gibi bir uzmana yönlendirebilir. Bir Alzheimer değerlendirmesi aşağıdakileri içerecektir:

  • Tıbbi ve Aile Geçmişini:  Geçmiş ve mevcut hastalıkları, aldığınız ilaçları ve ailenizin diğer üyelerini etkileyen tüm durumları (Alzheimer gibi) içerir.
  • Ruh Hali Değerlendirmesi: Doktor, hafıza sorunlarına veya diğer bunama benzeri semptomlara neden olabilecek depresyon veya diğer zihinsel sağlık bozuklukları belirtileri arayacaktır.

Ne Tür Testler Yapılabilir?

Bir doktorla yapılan konsültasyon ayrıca aşağıdaki testleri de içerecektir:

  • Fizik Muayene.  Doktor diyetinizi ve alkol tüketiminizi soracak, kan basıncınızı ve sıcaklığınızı kontrol edecek, nabzınızı ölçecek, kalbinizi ve akciğerlerinizi dinleyecek ve genel sağlığınızı değerlendirmek için fizik muayenenin diğer ilgili kısımlarını uygulayabilir.
  • Teşhis. Testleri Tarama testleri ve kan ve idrar analizi, depresyon, tedavi edilmemiş uyku apnesi, deliryum, ilaç yan etkileri, tiroid sorunları, enfeksiyonlar, metabolik anormallikler, belirli vitamin eksiklikleri ve aşırı alkol gibi Alzheimer’ınkileri yansıtan semptomlarla birlikte sağlık sorunlarını ekarte edebilir.
  • Nörolojik Muayene. Doktor, refleksleri, göz hareketlerini, konuşmayı, duyuları, koordinasyonu, kas tonusunu ve gücü test ederek inme veya Alzheimer benzeri semptomlara neden olabilecek diğer durumların kanıtlarını arar.
  • Zihinsel Durum Testleri. Bir sağlık uzmanı, temel bilişsel becerilerinizi değerlendirmek için bir dizi soru sorabilir. Kısa bir kelime listesini hatırlamanız, bir dizi basit talimatı izlemeniz, basit hesaplamalar yapmanız veya belirli bir zamanı gösteren eller ile bir saat yüzü çizmeniz istenebilir. Bazı doktorlar bilgisayar tabanlı testler kullanabilir.
  • Beyin Görüntüleme.  Doktor, tümör, felç veya ciddi beyin hasarı kanıtı, sıvı birikmesi veya Alzheimer hastalığına benzeyen semptomlar oluşturan diğer sorunları aramak için bir BT ( bilgisayarlı tomografi ) veya MRI (manyetik rezonans görüntüleme) taraması isteyebilir. farklı tedavi gerektiren durumlar.

Alzheimer Teşhisi Sonrası Yapılması Gerekenler

Ulusal Yaşlanma Enstitüsü, Alzheimer teşhisi konduktan sonra aşağıdaki önerileri içeren bir kontrol listesi sunar:

  • Doktorunuzla takip edin. Birinci basamak doktorunuz veya uzmanınızla düzenli randevular ayarlayın veya özel bir hafıza bozuklukları kliniğine gitmeyi düşünün.
  • Mali ve yasal işlerinizin sorumluluğunu üstlenin. Bir vasiyetname, sağlık vekaletnamesi ve diğer belgeleri hazırlamak veya güncellemek için bir avukata danışın.
  • Günlük görevlerle ilgili yardım alın. Sistemlerin yerinde olması, hafıza kaybı gibi belirtilerle başa çıkmayı kolaylaştırabilir; ilaçları düzenli tutmak için bir hap kutusu gibi şeyler. Yemek pişirme gibi görevlerde bir aile üyesinden yardım istemeniz veya ulaşım sağlayan yerel hizmetlerle bağlantı kurmanız gerekebilir.
  • Sağlıklı kal. Egzersiz, dengeli beslenme, hobiler ve sosyal etkileşimler, kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.