Sağlık hakkında tüyolar!

Dikkat Etmeniz Gereken Beyin Sarsıntısı Belirtileri

Dikkat Etmeniz Gereken Beyin Sarsıntısı Belirtileri
0 187

Şimdiye kadar muhtemelen beyin sarsıntısı belirtileri hakkında uyarılmışsınızdır. Kafa travmasından ne kadar süre sonra belirtiler ortaya çıkabilir? Çoğu durumda, bu belirtiler yaralanmadan birkaç saat sonrasına kadar ortaya çıkmaz mı?

Travmatik bir kaza, spor yaralanması veya düşme sonrasında beyin sarsıntısı belirtileri ani veya gizli olabilir. Gelişen semptomlar kişiden kişiye değişebilir ve baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, hatırlama güçlüğü, sinirlilik, uyku güçlüğü veya denge sorunu içerebilir. Belirtiler o kadar büyük farklılıklar gösterebilir ki, tam olarak neyi ne zaman yaşayabileceğinizi belirlemek zordur. Önemli olan, bu gibi semptomları yaşamaya başladığınızda derhal doktorunuzu aramanızdır.

Beyin Sarsıntısı İyileşmesinin Üç Aşaması

Dinlenmek En İyisidir

Belirtileriniz ne zaman başlarsa başlasın, iyileşme süreciniz hemen başlamalıdır. Doktorunuza danışana kadar şiddetli aktivitelerden, spordan veya başınızı sarsabilecek diğer faaliyetlerden kaçının. Beyin sarsıntısının ardından 24 ila 48 saat dinlenmeniz önerilir. Bu ilk zaman diliminde fiziksel olarak aktif olmanızın iyileşme sürenizi uzatabileceğini gösteren birçok çalışma bulunmaktadır.

Bu dönem, beyin sarsıntısının iyileşmesinin ilk aşamasını başlatır: dinlenme. Bu süre zarfında beynin mümkün olduğunca az zihinsel uyarıma ihtiyacı vardır, bu da tabletlerden, cep telefonlarından, televizyonlardan ve diğer elektronik cihazlardan kaçınmanız gerektiği anlamına gelir. Araba kullanmak veya egzersiz yapmak gibi güçlü fiziksel aktivitelere de ara verin.

Bu 48 saatlik sürenin ardından – ve bir doktorun izniyle – kendinizi yavaşça bir rutine geri döndürmeye başlamakta genellikle bir sakınca yoktur. Henüz spora veya ders dışı aktivitelere dönmemeniz gerekse de, etrafta dolaşmaya, her gün birkaç dakika elektronik cihaz kullanmaya veya okula dönmeye başlayabilirsiniz. Baş ağrısı veya baş dönmesi gibi beyin sarsıntısı semptomlarının geri döndüğünü fark etmeye başlarsanız, yaptığınız işi bırakın ve doktorunuza haber verin.

Beyin Sarsıntısı Belirtileri
Beyin Sarsıntısı Belirtileri

Gerekli Becerileri Yeniden Kazanmak

Doğası gereği orta veya şiddetli olan sarsıntılarda semptomların azalması birkaç gün sürebilir. Yetişkinlerde semptomların geçmesi 10 günden fazla, çocuk ve ergenlerde ise iki haftaya kadar sürebilir. Bu gibi durumlarda doktorunuz sizi kapsamlı bir beyin sarsıntısı rehabilitasyon programına yönlendirebilir.

Aktiviteye Dönmek İçin Güç Kazanmak

Beyin sarsıntısı iyileşmesinin son aşaması dayanıklılık aşamasıdır. Dayanıklılık evresine giren hastalar, sarsıntı semptomlarında iyileşme gösterir ve işe, okula veya oyuna dönmek için ihtiyaç duydukları gerekli becerileri yeniden kazanırlar. Bu evre, hastanın değişiklik veya kısıtlama olmaksızın önceki aktivite düzeyine dönmesine yardımcı olur.

Efor terapisi adı verilen bir süreçle hastaların bu dönüşe hazırlanmasına yardımcı olur. Efor terapisi, beyin sarsıntısı geçiren sporcuların sahada, spor salonunda veya kortta yapacakları aktivitelere veya egzersizlere katılmalarını sağlayarak onları kademeli olarak kendi sporlarına geri döndürmeyi amaçlayan altı adımlı bir protokoldür.

Hastaların bu temassız aktivitelere verdikleri tepkilere göre, temaslı aktivitelere devam etmeleri, antrenmanlara dönmeleri ve nihayetinde maçlara dönmeleri için tıbbi olarak izin verilecektir. Ayrıca, protokol herhangi bir endişenin ortaya çıkmasına da yardımcı oluyor. Efor terapisi sporcular için faydalı olsa da, Merkel bunun diğer gruplara da fayda sağladığının gösterildiğini belirtiyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.