Sağlık hakkında tüyolar!

Diş Eti Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Diş Eti Ağrısı Neden Olur
0 148

İster hassas diş etleriniz, ister şişmiş diş etleriniz veya kanayan diş etleriniz olsun, devam eden ağrı ve rahatsızlık sizi günlük hayattan uzaklaştırabilir. Dişçiye bir gezi yardımcı olabilir. Diş etlerinizi ağrıya neden olabilecek şeyler için kontrol etmenin yanı sıra rutin temizlikler, diş eti hassasiyetinin en büyük nedenlerinden biri olan diş eti iltihabının erken aşamalarını önlemeye yardımcı olabilir. Ancak diş eti iltihabı tek suçlu değildir – aslında, her fırçaladığınızda irkilmenize neden olabilecek pek çok faktör vardır. Diş eti ağrısı nedenleri ve tedavisi için seçenekler için aşağıya bir göz atın.

Hassas Diş Etlerine Ne Sebep Olur?

Çok sert fırçalamadan stres ve hormonlara kadar hassas diş etlerinin birçok olası nedeni vardır. Bunlar;

  • Çok sert fırçalama veya diş ipi kullanma: Fırçalama veya diş ipi kullandıktan sonra ağrı fark ederseniz, muhtemelen bunu çok fazla şiddetle yapıyorsunuzdur. Basıncı hafifletin ve yumuşak veya ultra yumuşak kıllara sahip bir diş fırçası arayın.
  • Diş eti hastalığı: Diş eti iltihabı, diş eti hastalığının en erken aşamasıdır ve neyse ki geri dönüşümlüdür. Diş eti hastalığı kötüleştikçe plak (dişlerinizde milyonlarca bakteri içeren yumuşak, yapışkan film) diş etlerinin altına yayılır. Bu, geri dönüşü olmayan periodontite yol açabilir. Periodontitis sırasında plak birikimi, dişlerin çevresinde kemik kaybına neden olan inflamatuar bir yanıtı tetikler. Tedavi edilmezse diş kaybına neden olabilir.
  • Yetersiz beslenme, yetersiz beslenme: Yetersiz beslenme, vücudunuzu etkilemekten daha fazlasını etkiler; bir c vitamini eksikliği, vücudunuzun diş eti hastalığının ilerlemesine karşı savaşma yeteneğini engelleyebilir.
  • Sigara içmek: Sigara ve tütün kullanımının ağız sağlığınız üzerindeki etkisi hakkında çok konuştuk . Tütün, diş etlerinize giden kan akışını azaltır, bu da diş eti hastalığı riskinizi artırabilir ve diş etlerine zarar verebilir ve diş eti çekilmesine ve ağız kanserine yol açabilir. Tütün ayrıca bağışıklık sisteminizi zayıflatır ve bu da diş etlerinizin iyileşme şeklini etkileyebilir.
  • Diyabet: Diyabetin diş etlerinizin sağlığı üzerindeki etkisi hafife alınmamalıdır. Tükürüğünüzdeki yüksek glikoz seviyeleri bakteri ve plakların büyümesine katkıda bulunarak diş eti ağrısı, boşluklara ve muhtemelen diş eti hastalığına yol açabilir.
  • Hormonal değişiklikler: Hamilelik, ergenlik, menstrüasyon ve menopoz sırasında hormonlar değiştiğinde, diş etlerine kan akışı artar ve bu da diş etlerini daha hassas ve hassas hale getirebilir.
  • Oral ülserler ve yaralar: Canker yaraları, oral enfeksiyonlar ve travma diş etlerini tahriş edebilir ve ağrı ve iltihaplanmaya neden olabilir.
  • Stres: Çoğu sağlık durumunda olduğu gibi, yüksek stres seviyeleri diş eti hassasiyetini daha da kötüleştirebilir. Artan stres, diş etlerinde iltihaplanmayı artırabilen kortizol hormonunun yüksek seviyelerine yol açar.
Diş Eti Ağrısı Nasıl Geçer
Diş Eti Ağrısı Nasıl Geçer

Hassas Diş Etleri Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti ağrısı yardımcı olmak için evde yapabileceğiniz şeyler vardır, ancak nihayetinde ağrı düzelmezse diş hekiminizle konuşmak isteyeceksiniz. Ağrınızın altında yatan bir neden olup olmadığını veya başka tedavi yöntemlerine ihtiyaç olup olmadığını belirleyebileceklerdir.

Diş Eti Ağrısı İçin Ev İlaçları

  • Diş hijyeninizi iyileştirin: Dişlerinizi günde iki kez düzgün bir şekilde fırçalayın ve günde bir kez diş ipi kullanın. Yumuşak veya çok yumuşak kıllı bir fırça kullanarak hafifçe fırçalayın. Diş fırçanızı diş etlerine 45 derecelik bir açıyla yerleştirin ve fırçayı hafifçe ileri geri hareket ettirin. Dişlerin tüm yüzeylerini fırçaladığınızdan emin olun. Diş ipi kullanırken, diş ipini dişlerin arasında ve yanlarında yukarı ve aşağı hareketlerle hafifçe kaydırın ve ovalayın. Diş etlerine ne kadar yaklaşırsanız, diş ipi ile dişe karşı o kadar çok C şekli oluşturmak istersiniz.
  • Gargara kullanın: Bakterileri öldürmek için antiseptik bir gargara ile durulayın.
  • Daha fazla su için: Yemekten sonra dişlerinizi fırçalayamıyorsanız, su içmek ağzınızdaki yiyecekleri ve bakterileri temizlemeye yardımcı olur.
  • Beslenmeye odaklanın: Vücudunuzu ve ağız sağlığınızı desteklemek için yeterli miktarda vitamin ve mineral aldığınızdan emin olmak için sağlıklı ve dengeli bir diyet yapın.
  • Sigarayı bırakın: Tüm tütün kullanımını bırakmak, diş etlerinizi iyileştirmenize, hassasiyeti azaltmanıza ve diş eti hastalığı, diş eti çekilmesi ve ağız kanseri riskinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.
  • Stres yönetimi: Uyku, düzenli egzersiz ve meditasyon, kortizol seviyelerini düşürmeye ve diş etlerindeki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Reçetesiz satılan ilaçlar: Orajel gibi OTC ilaçları, ağız yaralarıyla ilgili ağrıya yardımcı olabilir (bu ilaçları bebeklerde kullanıyorsanız, ilaç içermediğinden ve bu yaş gruplarına yönelik olduğundan emin olun). İbuprofen ve asetaminofen gibi ağrı kesiciler de yardımcı olabilir.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.