Sağlık hakkında tüyolar!

Diş Kaplama Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş Kaplama Bakımı
0 160

Diş kaplamaları, hasar görmüş, yontulmuş veya rengi solmuş dişleri gizlemek için mükemmel bir çözümdür. Herhangi bir nedenle gülümsemenizin görünümü konusunda kendinize güveniyorsanız, diş kaplama tedavisi güveninizi geri kazanmanıza yardımcı olabilir. Ancak, yalnızca kaplamaları takmak yeterli değildir, aynı zamanda uzun süre dayanabilmeleri için onları nasıl düzgün bir şekilde koruyacağınızı da bilmeniz gerekir.

Bunu göz önünde bulundurarak, bu makale porselen diş kaplama bakımı söz konusu olduğunda almanız gereken uygun önlemleri açıklamaktadır.

Diş Kaplama Nedir?

Öncelikle diş kaplama nedir ondan bahsedelim. Adından da anlaşılacağı gibi, diş kaplamaları doğrudan dişinize veya birden fazla dişinize yapıştırılan özel olarak hazırlanmış porselen kılıflardır. Diş teli veya Invisalign gibi diğer dişçilik aletlerinin aksine, kaplamaların diş sorunlarını düzeltmesi amaçlanmamıştır. Bunun yerine, uyumlu, temiz ve sağlıklı görünen bir gülümseme oluşturmak için dişlerinizin görünümünü iyileştirirler.

Diş kaplamaları protezlere göre çok daha doğal bir görünüme sahiptir. Bununla birlikte, genellikle lekelenmediklerinden ve doğal dişleriniz lekelenebileceğinden, görünümü olabildiğince doğal tutmak için hem kaplamalara hem de dişlerinize uygun özen göstermelisiniz.

Diş Kaplamalarının Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş kaplamaları, tam olarak doğal dişleriniz gibi görünmek ve işlev görmek içindir. Bu nedenle, onlara bakmanın en iyi yolu, diş hekiminizin size doğal dişlerinizle ilgili vereceği tavsiyelere uymaktır. Dişlerinize kaplama tedavisi yaptırıp yaptırmadığınıza bakılmaksızın yapmanız gerekenler burada.

Evde İyi Ağız Hijyeni Uygulayın

Her zaman olduğu gibi, dişlerinizin temiz ve sağlıklı olmasını sağlamak için elinizden gelen her şeyi yapın. Bu, evde düzenli bir ağız hijyeni rutininin sürdürülmesini içerir. Sabah uyandığınızda ve akşam yatmadan önce olmak üzere günde iki kez dişlerinizi fırçalayın. Dişlerinize ve diş kaplamalarınıza zarar vermemek için yumuşak kıllı bir fırça ve diş hekiminin önerdiği hassas diş macunu kullanın.

Dişlerinizin arasında kalan yapışmış yiyecek parçacıklarını çıkarmak için, yatmadan önce günde en az bir kez diş ipi kullanmalısınız. Mümkünse, sorunu gerçekten çözmek için gün boyunca öğünler ve atıştırmalıklar arasında birkaç kez diş ipi kullanmayı deneyin.

Ağzınızı Düzenli Olarak Durulayın

Anlaşılır bir şekilde, öğün aralarında diş ipi kullanmak her zaman mümkün değildir. İdeal olarak, bir şeyler yediğinizde veya içtiğinizde en azından ağzınızı çalkalamalısınız. Bu, lekelenmeyi önler ve plak ve tartar birikiminin yanı sıra ağız kokusuna (kronik ağız kokusu) yol açabileceğinden gıda parçacıklarının dişlerinizin arasında uzun süre kalmamasını sağlar.

Düzenli Diş Kontrollerine Gidin

Anlaşılır bir şekilde, dişçiye gitmek kimsenin yapmayı sevdiği bir şey değildir, ancak dişleriniz için kaplama tedavisi sonrası ağız sağlığınızı korumak için oldukça faydalı olabilir. Rutin diş muayeneleri ve temizlikleri, ağız ve diş sağlığınızın olması gerektiği gibi çalışmasını sağlarken aynı zamanda diş kaplamalarınızda ortaya çıkabilecek olası sorunları hızla tespit edip giderir.

Diş sağlığı uzmanınız, kapsamlı bir muayene yaptıktan sonra sorunları çözebilir. Tipik olarak, ek dikkat gerektiren durumlar olmadıkça diş hekiminizi en az dört ila altı ayda bir ziyaret etmeniz önerilir.

Diş Kaplama Bakımı Nasıl Yapılır
Diş Kaplama Bakımı Nasıl Yapılır

Dişlerinizi Gıcırdatmayı ve Sıkmayı Durdurun

Birçok hasta ya uykularında ya da özellikle stresli durumlarda dişlerini gıcırdatmaya ve sıkmaya eğilimlidir ve bu gösteriyor. Bu kötü alışkanlığı her zaman kontrol edemeseniz de (bazen bunu yaptığınızın farkında bile olmayabilirsiniz), bu sorunu hafifletmeye yardımcı olacak bazı çözümler vardır. Diş hekiminiz, dişlerinizin birbirine sürtmesini ve çenenize aşırı baskı yapmasını önlemek için uyurken koruyucu bir gece koruyucu takmanızı önerebilir, bu da yanlış hizalamaya ve dişlerinize ve diş kaplamalarınıza zarar verebilir.

Diş Lekeleyen Gıdaların Alımını Kısıtlayın

Diş lekesine neden olan yiyecekler hemen hemen her yerdedir ve çoğu zaman bunlardan kaçınmak genellikle zor olabilir. Sadece yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmeye çalışın. Kırmızı soslar, kola, çay, kahve gibi ağır kimyasallar ve boyalar içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durmaya çalışın. Kahvenizi veya çayınızı içerken pipet kullanmayı düşünün, böylece dişlerinizi fazla lekelemez.

Abur Cuburları Mümkün Olduğunca Kısıtlayın

Abur cuburların çoğu, dişlerinize çok fazla zarar verebilecek yüksek miktarda işlenmiş veya rafine şeker ve fruktoz içerir. Yaygın atıştırmalık yiyeceklerdeki yüksek şeker seviyesi dişlerinizde kalır ve sonunda ciddi diş çürümelerine neden olur. Artı, genel olarak sizin için iyi değiller, bu yüzden diş kaplamanız olmasa bile muhtemelen onları yemekten kaçınmalısınız.

Sigarayı Bırakın ve Alkol Tüketiminizi Azaltın

Abur cubur gibi, herhangi bir biçimde tütün içmenin ve bol miktarda alkol içmenin sağlığınız için kötü olduğunu zaten biliyorsunuz. Ayrıca diş sağlığınız için son derece zararlıdır ve ciddi diş çürümelerine yol açabilir. Pek çok iyi bilinen alkollü içecekteki şekerle birlikte sigara içmek, vücudunuzda çok ihtiyaç duyulan oksijen akışını kısıtlayarak zamanla dişlerinizi lekeleyebilir ve çürütebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.