Sağlık hakkında tüyolar!

Hamilelikte Kaçınılması Gereken Yiyecekler

Hamilelikte Kaçınılması Gereken Yiyecekler
0 193

Sağlıklı ve dengeli beslenme, anne adaylarının ve bebeklerinin sağlığı için çok önemlidir. Meyveler, sebzeler, kompleks karbonhidratlar, yağsız proteinler ve sağlıklı yağlar gibi besin açısından yoğun gıdalar içeren çeşitli bir diyet yemeye odaklanın. Ek olarak, her iki yaşamınızın da bu önemli döneminde sizi ve bebeğinizi beslemeye yardımcı olan temel besinler vardır.

Hamilelikte faydalı olan birçok yiyecek olsa da, bazı yiyecekler size ve bebeğinize zarar verebilir. Optimal sağlık için bu yiyecekler sınırlandırılmalı veya kaçınılmalıdır. Çoğu sağlık sorununda olduğu gibi, özellikle hamilelik sırasında, mümkün olan en sağlıklı hamileliği nasıl geçireceğiniz konusunda doktorunuz veya diyetisyeninizle konuşmanız en iyisidir.

Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler
Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler

Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler

Yüksek Civa ve Pişmemiş Deniz Ürünleri

Balık ve kabuklu deniz ürünleri iyi protein, sağlıklı yağlar ve demir kaynakları olsa da, hamileyken belirli deniz ürünlerini tüketmenin riskleri vardır. Bazı deniz ürünleri yüksek cıva içerir ve bu da bebeğinizin beyninin gelişimine zarar verebilir. Köpekbalığı, kılıçbalığı, kral uskumru, marlin ve çini balıklarının tümü yüksek civalı balıklar olarak kabul edilir ve bunlardan kaçınılmalıdır. Pişmemiş balık veya kabuklu deniz ürünleri de bebeğiniz için tehlikeli olabilecek bakteri veya virüsler içerebileceğinden riskli kabul edilir. Çiğ istiridye, suşi, sashimi ve lox’tan kaçınmak en iyisidir. Deniz ürünleri pişirirken, gıda kaynaklı hastalıklardan kaçınmak için 145 derecelik bir iç sıcaklıkta pişirdiğinizden emin olun.

Bu tavsiyeler hamilelik sırasında sizi tüm balıklardan korkutmamalı. Hamile kadınların, önerilen miktarda omega-3 yağ asitleri, özellikle de bebeğinizin beyninin gelişimi için çok önemli olan dokosaheksaenoik asit (DHA) elde etmek için her hafta 8 ila 12 ons arasında düşük cıvalı deniz ürünleri tüketmeleri önerilir. Güvenli balık seçenekleri arasında somon, morina, tilapia, mezgit balığı, karides ve konserve hafif ton balığı bulunur.

Çiğ veya Kısmen Pişmiş Et, Kümes Hayvanları ve Yumurtalar

Deniz ürünleri, az pişmiş etler, kümes hayvanları ve yumurtalar gibi gıda kaynaklı hastalık riskini artırır. Hamileyken gıda zehirlenmesi, hamile olmadığında olduğundan daha şiddetli olma potansiyeline sahiptir ve bebeğinizi de etkileyebilir. Ancak et, kümes hayvanları ve yumurtalar, büyüyen bebeğinize fayda sağlayan yoğun protein, demir ve diğer vitamin ve mineral kaynaklarıdır.

Güvende olmak için, bütün et parçaları 145 derece Fahrenhayt’a, kıyma 160 derece Fahrenhayt’a ve tavuk ve diğer kümes hayvanları 165 derece Fahrenhayt’a kadar pişirilmelidir. Şarküteri etlerini tüketmeyi seçerseniz, nadir fakat gıda kaynaklı ciddi bir hastalık olan Listeria’yı önlemek için buharlaşana kadar pişirin. Olası salmonella maruziyetine karşı korunmak için yumurtaların hem sarısı hem de beyazı sertleşene kadar pişirilmelidir.

Pastörize Edilmemiş Süt Ürünleri ve Yumuşak, Küflenmiş Peynirler

Et ve balıkta olduğu gibi, süt ürünleri de sizin ve bebeğiniz için faydalı besinlerin iyi kaynaklarıdır. Özellikle süt ürünleri protein, kalsiyum ve D vitamini bakımından yüksektir ve hamileyken tolere edildiği gibi diyetinize dahil edilmelidir. Bununla birlikte, pastörize edilmemiş süt ürünleri, gıda kaynaklı hastalık açısından daha yüksek risk taşır ve bundan kaçınılmalıdır. Beyaz peynir,  gorgonzola ve camembert gibi yumuşak peynirlerin tümü de daha yüksek enfeksiyon riski taşır.

Kafein

Araştırmalar, hamilelik sırasında kafein sınırlamanın faydalı olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, kafein alımı için belirlenmiş somut bir sınır yoktur. Çoğu sağlık hizmeti sağlayıcısı, hamileyken günlük kafein alımınızı maksimum 200 miligramla sınırlamanızı önerir. Standart 8 onsluk bir fincan kahve, yaklaşık 95 miligram kafein içerirken, standart 8 onsluk bir fincan çay 47 miligram kafein içerir. Kahve ve çaylardaki kafein seviyeleri büyük farklılıklar gösterir, bu nedenle her ürünün üzerindeki gıda etiketlerini dikkatlice okuyun.

Alkol

Hamilelik sırasında alkol tüketimi güvenli kabul edilmez. Bunun nedeni, kanınızdaki alkolün göbek kordonu yoluyla bebeğinize kolayca geçmesidir. Daha yüksek düşük, ölü doğum, fetal alkol sendromu, yüz deformiteleri ve zihinsel engeller riski ile bağlantılı olduğu için alkolden tamamen kaçının.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.