Paleo Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Muhtemelen son derece popüler olan Paleo diyeti duymuşsunuzdur. Belki buna mağara adamı diyeti veya ilkel diyet denildiğini duymuşsunuzdur. Öncül, modern diyetlerin işlenmiş gıdalara çok fazla dayanmasıdır. Atalarımız gibi yersek daha sağlıklı ve daha az obez oluruz.
Paleo Diyeti Nedir?
Paleo diyeti temel olarak doğanın amaçladığı şekilde ya da avcı-toplayıcı “Paleolitik” atalarımızın yediğini düşündüğümüz şekilde yemek yemektir; taze meyve ve sebzeler, etler, deniz ürünleri ve fındık. Her şey doğrudan Dünya’dan gelen yiyecekleri yemekle ilgili, insanlar evrimsel tarihimizin büyük bir bölümünde bu şekilde yemişlerdir.
Diyetin sağlıklı bir doymuş ve doymamış yağ oranına sahip olduğunu, vitamin tüketimini artırdığını ve iyi bir protein, karbonhidrat ve yağ dengesi içerdiğini açıklıyor. Yüzdeleri bilmek isterseniz, yapılan bir araştırma, Paleolitik insanların kalorilerinin %35’ini yağdan, %35’ini karbonhidratlardan ve %30’unu proteinden aldığını belirtiyor. Yüksek lifli, yüksek proteinli Paleolitik diyetine göre yemek yemenin daha zayıf ve diyabet, kalp hastalığı, kanser veya diğer sağlık sorunlarına yakalanma olasılığının daha düşük olacağını iddia ediyor.
Ne Yiyebilirim?
Bir kutu veya çanta içinde önceden paketlenmiş olarak gelen hiçbir şey Paleo diyetinin bir parçası değildir. Eski bir araştırmaya göre bu, tahıl, süt ürünleri, ilave tuz veya baklagiller (yer fıstığı, fasulye, mercimek ve soya fasulyesi dahil) anlamına gelmez. Diyette alkol ve bala da genellikle izin verilmez, ancak kırmızı şarap iyi gibi görünmektedir. Tatlandırıcınız olması gerekiyorsa sofra şekeri yerine bal tercih edilir.
Hazır ambalajlı yiyeceklerdeki tüm sodyum nedeniyle, daha doğal yemek yemek çok daha sağlıklı bir alternatiftir. Paleo ile tahıllara, şekere, işlenmiş gıdalara ve tuza hayır demeniz gerekecek. Birçok çalışma, bu üç basit değişiklikle inanılmaz sayıda hastalık ve yaşam tarzı sorununun tersine çevrilebileceğini göstermiştir. Paleo onaylı gıdaların daha ayrıntılı bir açıklamasını görmek için aşağıya bakın.
- Et – tahılla beslenen değil, otla beslenenleri arayın. Tahıl, insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da aynı sorunlara neden olur.
- Kümes hayvanı – Tavuk, ördek, tavuk, hindi
- Balık – Cıva ve diğer toksinler çiftlik balıklarında endişe kaynağı olabileceğinden yabani balıklar
- Yumurtalar – Omega-3 ile zenginleştirilmiş yumurtaları bulmaya çalışın.
- Sebzeler – Kızartılmadıkları sürece istediğiniz kadar
- Yağlar – Zeytinyağı, hindistancevizi yağı, avokado yağı, ceviz, keten tohumu – doğal düşünün.
- Meyveler – Doğal şekere sahiptir ve kalorileri daha yüksek olabilir, bu nedenle kilo vermeye çalışıyorsanız sınırlayın.
- Fındık ve Tohumlar – Kalorileri yüksektir, bu nedenle atıştırmalıklar için iyidirler, ancak aşırıya kaçmayın.
- Yumrular – Tatlı patates ve tatlı patates. Kalorileri ve karbonhidratları daha yüksektir, bu nedenle bunlar egzersizden hemen sonra glikojen seviyenizi yenilemek için iyidir.
Paleo yaşam tarzını takip ederken ne içebileceğinizi mi merak ediyorsunuz? Su, bitki çayları, hindistancevizi suyu veya taze sıkılmış meyve veya sebze suyunu deneyin. Normal süt sütünü değiştirmek için hindistancevizi sütü veya badem sütü deneyin.