Sağlık hakkında tüyolar!

Sosyal Anksiyete Bozukluğu ile Nasıl Başa Çıkılır?

Sosyal Anksiyete Bozukluğu ile Nasıl Başa Çıkılır?
0 144

Anksiyete en sık teşhis edilen ruh sağlığı sorunudur ve sosyal anksiyete en yaygın anksiyete bozukluklarından biridir. Anksiyete çok normal bir insan tepkisidir – uyarlanabilir ve tehlikeye karşı hazırlanmamıza yardımcı olur – ancak günlük işlevlerimizi belirli insanlardan, yerlerden, durumlardan veya şeylerden kaçınmamıza neden olacak şekilde etkilediğinde bir sorun haline gelebilir.

Sosyal anksiyetenin sosyal durumlardan korkma ve kaçınma yaşanmaktadır. Genellikle, kaygıya neden olan olayın kendisi değil, olayın beklentisidir. Sosyal anksiyete farklı şekil ve biçimlerde ortaya çıkar, ancak genellikle sosyal durumlarla ilgili yoğun korku, yanlış bir şey söyleme veya yapma konusunda utanç veya mahcubiyet hissedeceğiniz endişesi veya yargılanacağınız veya eleştirileceğiniz endişesini içerir. Sosyal anksiyete ayrıca kızarma, terleme, titreme, kalp atış hızında artış ve baş dönmesi gibi bir dizi fiziksel semptomu da tetikleyebilir.

İster topluluk önünde konuşma, ister yeni insanlarla tanışma, ister kimseyi tanımadığınız bir partiye gitme veya bir iş görüşmesine gitme olsun, bir noktada hepimiz sosyal durumlarda kendimizi rahatsız hissetmişizdir, ancak bu tür şeylerden aktif olarak kaçındığımızda sorun haline gelir.

Sosyal Anksiyete Bozukluklarına Ne Sebep Olur?

Anksiyete hem nörolojik bir sorun hem de öğrenilmiş bir davranış olabilir. Bazı insanlar anksiyeteyi endişeli bir ebeveynden öğrenmiş olabilir ya da bir zamanlar başkalarının kendileriyle dalga geçtiği bir şey söyleyerek benzer durumlardan korkmalarına neden olmuş olabilirler. Bu da sosyal ortamlarda rahatsız olmanıza yol açabilir. Birçok insan sosyal becerilerden yoksun olduğunu düşünürken aslında sahip olduğu sosyal becerileri kullanacak güvenden yoksundur.

Sosyal anksiyete bozukluğu da dahil olmak üzere ruh sağlığı sorunları, COVID-19 pandemisinin başlamasından bu yana daha da yaygın hale geldi. Evde kalmamız ve başkalarından uzak durmamız tavsiye edildiği için, birçok kişi için pandemi öncesi günlük rutinlerine geri dönmek ve çevrelerine yeniden alışmak son derece zor olabilir.

Sosyal Anksiyete Bozukluğu
Sosyal Anksiyete Bozukluğu

Sosyal Anksiyete Tedavisi ve Baş Etme Yöntemleri

Anksiyete bozuklukları bu kadar yaygın olmasına rağmen, bu durumdan muzdarip olanların yalnızca yüzde 36’sı tedavi görmektedir. Anksiyete oldukça tedavi edilebilir bir durumdur ve doğru araçlar ve kaynaklarla sosyal anksiyete bozukluklarının hızla iyileşebileceğini belirtmektedir. Bilişsel davranışçı terapi, sosyal anksiyete sorunu yaşayan hastalara yardımcı olmak ve sosyal durumlarda daha olumlu ve özgüvenli hissetmeleri için düşüncelerini yeniden çerçevelendirmek için sıklıkla kullanılmaktadır. Amaç, kaygıyı ortadan kaldırmak değil, onu yönetmeyi öğrenmektir, çünkü kaçınma daha fazla kaygıya yol açabilir. Aşağıda başa çıkma araçlarından birkaçı yer almaktadır:

1. Sosyal kaygınızı gözlemleyin. Sosyal kaygınıza dikkat etmenizi önerir, böylece korktuğunuz durum türlerini ve bu tür bir durumu düşündüğünüzde hissettiğiniz düşünce ve endişeleri öğrenebilirsiniz. Durumun gerçekleştiği tarihi, durumun ne olduğunu ve size nasıl hissettirdiğini yazarak bu durumların bir kaydını tutun. Bu, sizi endişelendiren ortak faktörleri belirlemenize ve gelecekte daha iyi hazırlanmanıza yardımcı olacaktır.

2. Rahatlamayı öğrenin. Kaygı anlarında nasıl rahatlayacağınızı öğrenmek de faydalıdır. Sakin nefes alma, kas gevşetme, farkındalık ve topraklama tekniklerinin tümü rahatlamanıza yardımcı olabilir.

3. Daha gerçekçi düşünün. Sosyal anksiyete, insanların sosyal bir durumda neler olabileceği hakkında olumsuz düşünmelerine neden olur. Bazıları kimsenin onlarla konuşmayacağından ya da başkalarının onları tuhaf veya itici bulacağından korkabilir. Bunlar genellikle gerçekler değil, düşünceler veya tahminlerdir. Korktuğunuz durumun sosyal bir ortamda gerçekleşebileceğini kabul edin. Ardından, düşüncelerinizi gerçeklere dayanarak değerlendirin ve bunun gerçekten gerçekleşmesinin ne kadar gerçekçi olduğunu ölçün. Ayrıca imgesel maruz kalma pratiği yapabilir ve insanların ne söyleyebileceğini veya yapabileceğini haritalandırabilirsiniz, böylece herhangi bir duruma hazırlanabilirsiniz.

4. Korkularınızla yüzleşin. Kısa vadede yardımcı olsa da, korkulan sosyal durumlardan kaçınmak sadece bu durumları daha da korkutucu hale getirecektir. Bir noktada bir grup insanla konuşmak zorunda kalacaksınız, bu yüzden uzun vadede korkulan beklentilerin olası olmadığını öğrenmenizi gerçekten engelliyor” diyor. Korkulan durumlarla yüzleşmek, durumla ilgili stresinizi ve endişenizi azaltmaya yardımcı olabilir. Pratik yapmak güven oluşturmaya yardımcı olur ve size bu durumların bir zamanlar korktuğunuz kadar kötü olmadığını gösterir. Bunu yapmak aynı zamanda size katkıda bulunma ve neler sunabileceğinizi görme fırsatı verir. Belki de gerçekten katkıda bulunabileceğiniz çok şey var, ancak bunu bilmiyorsunuz çünkü kendinize bunu yapma fırsatı vermediniz.

5. İlaçlar. Anksiyetenin yoğun olduğu anlarda, kısa süreli rahatlama sağlamak için ilaç tedavisi gerekli olabilir. Anksiyete ilaçları, anksiyetenin fiziksel semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir, böylece anksiyete ile başa çıkmak için araçlar ve başa çıkma mekanizmaları kullanabilirsiniz. Anksiyete ilaçları semptomlara yardımcı olsa da, uzun vadeli bir tedavi değildir ve en iyi acil rahatlama için kullanılır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.