Sağlık hakkında tüyolar!

Ağız Kuruluğu Nedir? Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Ağız Kuruluğu Nedir
0 235

Ağız kuruluğu, bir kişinin bezlerinin çok az tükürük ürettiği hiposalivasyonla örtüşür, ancak ondan farklıdır. Hiposalivasyon, bir kişinin tükürük çıktısını ölçerek nesnel olarak tanımlanırken, ağız kuruluğu bir kişinin ağzının onlara nasıl hissettirdiğine göre kendi kendine rapor edilir.

Ağız Kuruluğu Belirtiler

Kserostominin birincil semptomu ağzınızda kuru bir his olmasıdır. Doktorlar, ağız kuruluğu olup olmadığını, ağızlarının farklı zamanlarda nasıl hissettiği hakkında bir dizi soru sorarak belirler. Birçok doktor ve araştırmacı, ağız kuruluğu envanteri adı verilen bir semptom listesi kullanır. Örneğin, tıp uzmanları aşağıdakilerin ciddiyetine ilişkin sorular sorabilir:

  • Yemek yerken ağzınız nasıl kurur
  • Kuru yiyecekler yemek ne kadar zor
  • Dudakların ne kadar kuru hissediyor
  • Geceleri veya uyandığınızda ağzınız ne kadar kuru hissediyor?
  • Geceleri ne kadar susadığını hissediyorsun

Kuru hissi veren bir ağza sahip olmak birincil kriter olsa da, genellikle kserostomiye başka semptomlar da eşlik eder. Bu semptomları komplikasyon veya ağız kuruluğu belirtileri olarak değerlendirir:

  • Ağız kokusu
  • Ağızda yanma hissi veya yaralar
  • Çiğneme, yutma veya konuşma zorluğu
  • Tat değişikliği veya baharatlı, tuzlu veya ekşi tatları tolere etme zorluğu
  • Kuru ve çatlamış dudaklar
  • kaba bir dil
  • Ağızdaki enfeksiyonlar
  • Protezlerde tutma sorunu

Kronik ağız kuruluğu ayrıca diş çürümesine, plak, aşınmış emaye veya beyaz lekeler şeklinde diş demineralizasyonuna ve ayrıca hassas dişlere ve iltihaplı diş etlerine katkıda bulunabilir.

Ağız Kuruluğu Neden Olur
Ağız Kuruluğu Neden Olur

Ağız Kuruluğu Önleme

Risk altındaysanız geceleri ağız kuruluğunu önlemek için deneyebileceğiniz birkaç ev çaresi vardır.

Bol Sıvı İçin

Ağız kuruluğunuz esas olarak dehidrasyondan kaynaklanıyorsa, bol miktarda sıvı içmek rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilir. Gün boyunca içme suyuna ek olarak, bir bardak su bulundurmayı düşünün. Geceleri yatağının yanında Ayrıca şekersiz sakız çiğneyerek veya alkolsüz bir gargara kullanarak yatmadan önce tükürük üretimini uyarabilirsiniz.

Nemlendirici Kullanın

Düşük nemli bir alanda olduğunuzda ağız kuruluğu kötüleşebilir. Yatak odanızın havasının fazla kurumasını önlemek için geceleri bir nemlendirici kullanın.

Sigarayı Bırakmak

Sigara içenler daha az tükürük üretme eğilimindedir, bu nedenle sigarayı bırakmak geceleri ağız kuruluğu yaşama şansınızı azaltabilir.

Ağız Solunumu

Burun tıkanıklığı veya CPAP tedavisi nedeniyle geceleri ağzınızdan nefes alıyorsanız, burun tıkanıklığınızı tedavi ederek veya cihazınıza nemlendirici eklemek gibi CPAP kurulumunuzda ayarlamalar yaparak ağız kuruluğunu azaltabilirsiniz.

İlaçları İnceleyin

Ağız kuruluğu veya ağız kuruluğunun olası bir yan etki olarak listelenip listelenmediğini görmek için aldığınız reçeteli ilaçları, takviyeleri veya reçetesiz ilaçları kontrol edin. Ağız kuruluğu, aldığınız bir ilacın yan etkisi ise, hemen almayı bırakmayın. Bunun yerine doktorunuzdan randevu alın. Geceleri ağız kuruluğunu azaltmak için ilaç dozunuzu güvenli bir şekilde azaltıp azaltamayacağınızı, ilacı bırakıp bırakamayacağınızı veya ilaç programınızı değiştirip değiştiremeyeceğinizi belirleyebilirler.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.