Bebeklerde ve Çocuklarda Ateş: Ne Zaman Endişelenmeli
Çocuğunuzun ateşi çıktığında aniden vereceğiniz tepki, alarmları hemen çalmaya başlamak olabilir. Ateş, ebeveynler, özellikle de ilk kez gelenler için korkutucu olabilir. Ne kadar yüksek olduğunu ya da çocuğunuzda varsa hemen doktora başvurmanız gerekip gerekmediğini merak edebilirsiniz. Elbette bir şeyler yapılmalı, değil mi?
Her zaman değil. Tüm ateşlerin endişelenecek bir şey olmadığı ortaya çıktı. Tedaviye ihtiyaç duyan bir ateş ile kendi seyrine bırakılabilen bir ateş arasındaki farkı bilmek, çocuğunuzun daha hızlı iyileşmesine ve sizin üzerinizde daha az stres olmasına yardımcı olabilir.
Ne kadar dikkatli olursanız olun, her çocuk eninde sonunda ateşi yaşayacaktır. Ve ebeveynlerin bu olduğunda ne yapacaklarını bilmeleri önemlidir. Çocuklarda endişe verici bir ateşin nasıl tespit edileceği ve çocuğunuzun ateşi olduğunda ne yapılması gerektiği hakkında bilgileri paylaşacağız.
Çocuğunuzun Ateşini Ölçmek İçin İpuçları
Çocuğunuzun ateşi olup olmadığını bilmek için ateşini ölçmeniz gerekir. Ancak çevrimiçi mağazalara bir göz atmak veya eczane koridorunda bir gezi, bu termometre aygıtlarından hangisine gerçekten ihtiyacınız olduğunu merak etmenize neden olabilir. Standart oral termometrelerden temporal arter tarayıcılarına kadar çok çeşitli termometreler mevcuttur. Bebekler ve küçük çocuklar için rektal termometre kullanmak en doğrusudur, ancak bunu yapmaktan rahatsızlık duyuyorsanız, sizlere en rahat ettiren cihazı kullanın. Daha büyük çocuklarda, eğer çocuk bunu tolere ediyorsa, ağızdan alınan sıcaklık en doğru sonucu vermektedir.
Ateş Olarak Kabul Edilen Nedir?
“Normal” bir vücut ısısı 98.6 Fahrenheit veya 37 santigrat derecedir, ancak bu, çocuğunuzun sıcaklığı bunun birkaç santim üzerindeyse panik düğmesine basmanız gerektiği anlamına gelmez. Herkesin sıcaklığı gün boyunca biraz değişecektir. Ayrıca yaşa, aktivite düzeyine ve diğer faktörlere göre de farklılık gösterebilir.
Kullandığınız termometre türü, çocuğunuz için gerçekte neyin ateş olduğunun tanımını değiştirecektir. Farklı termometre türleri farklı doğruluk seviyelerine sahiptir. Bu ateş çizelgesi, gördüğünüz sonuçları anlamanıza yardımcı olabilir.
Ateş İçin Ne Zaman Doktor Çağrılır?
Şimdi önemli soru için: Ateşten ne zaman endişelenmelisiniz? Bu durumlarda doktorunuzu arayın.
3 Aydan Küçük Bebeklerde Ateş
Ateş, bebeğinizin ciddi bir hastalığa verdiği tek tepki olabilir. Özellikle yenidoğanlarda düşük sıcaklık ciddi bir hastalık belirtisi olabilmektedir. Bebeğinizin ateşi varsa ya da sıcaklığı rektal olarak 97,7 F (36.5 C) altına düşerse bir sağlık kuruluşu arayın.
3 Aydan Büyük Bebeklerde Ve Çocuklarda Yüksek Ateş
3 aydan büyük bebeklerde ve çocuklarda, çocuğunuzun ateşi 40°C’den yüksekse veya ateş düşürücü bir ilaçla ateş düşmezse bir sağlık kuruluşunu arayın.
Çocuğunuzun Ateşi Beş Günden Fazla Sürerse
Çocuk doktorunuzun altta yatan nedenler için daha fazla araştırma yapması gerekebilir.
Ateş Düşürücülerle Çocuğunuzun Ateşi Düşmez
Asetaminofen gibi ilaçların bebek ve çocuk versiyonları, sağlık hizmeti sağlayıcıları tarafından onaylanırsa, bebeklerde ve çocuklarda evde kullanılabilir. İlaçlar, çocuğunuzun ateşini düşürmek için hızlı bir şekilde çalışmalıdır. Çocuğunuzun ateşi, ateş düşürücü bir ilaç kullandıktan sonra bile devam ederse bir doktora başvurun.