Sağlık hakkında tüyolar!

COVID-19’un Belirtileri Nelerdir?

COVID-19'un Belirtileri Nelerdir
0 128

COVID-19 semptomları hafif ila şiddetli arasında değişir ve bazı enfekte kişiler semptom göstermez, yani asemptomatiktir. Geniş bir semptom yelpazesi olmasına rağmen, koronavirüse maruz kaldıktan iki ila 14 gün sonra ortaya çıkan en yaygın COVID-19 semptomları şu şekildedir;

  • Ateş veya titreme
  • Öksürük
  • Nefes almada zorluk ve nefes darlığı
  • Tükenmişlik
  • Vücut ve kas ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Koku ve tat kaybı
  • Boğaz ağrısı
  • Tıkanıklık veya burun akıntısı
  • Mide bulantısı ya da kusma
  • İshal

COVID-19 Semptomları Nasıl İlerler?

COVID-19’lu bir kişi hızla kötüleşmeden önce yaklaşık bir hafta boyunca hafif semptomlara sahip olabilir. Semptomlarınız kısa bir süre içinde hızla kötüleşirse doktorunuza bildirin. Daha ciddi COVID-19 vakalarında hastalar pnömoni yaşayabilir, bu da akciğerlerinin irin veya sıvı cepleriyle dolmaya başladığı anlamına gelir. Bu yoğun nefes darlığına ve ağrılı öksürüğe yol açar. Bazı insanlarda virüs, bir “sitokin fırtınasını” ya da bağışıklık sisteminin vücutta ciddi hasara neden olabilecek aşırı reaksiyonunu tetikleyerek dolaylı olarak ciddi hastalıklara neden olabilmektedir.

COVID-19 veya herhangi bir solunum yolu hastalığı olan kişilerin semptomlarını dikkatle izlemesini önerir. Ajans, kötüleşen nefes darlığının, özellikle yaşlı bireyler veya altta yatan sağlık sorunları olan kişiler için tıbbi bakım aramak için bir neden olduğunu belirtiyor.

COVID-19'un Belirtileri
COVID-19’un Belirtileri

Çocuklarda COVID-19 Belirtileri

Ciddi hastalık riski yaşla birlikte “düzenli bir şekilde artar”, ancak genç insanlar da SARS-CoV-2 ile enfekte olduklarında ciddi şekilde hastalanabilirler. COVID-19’lu çocukların çoğunda ya hafif belirtiler görülür ya da hiçbir belirti görülmez, ancak bazıları ciddi şekilde hastalanabilir. 1 yaşın altındaki bebekler ve astım ya da kronik akciğer hastalıkları, kalp hastalığı, diyabet ve obezite gibi altta yatan belirli rahatsızlıkları olan çocuklar, ciddi hastalık riski altında olabilmektedir. Çocuklarda COVID-19’a bağlı potansiyel olarak ciddi ancak nadir görülen bir durum, çocuklarda multisistem inflamatuar sendrom (MIS-C) olarak bilinir.

Çocuklarda COVID-19’un en yaygın semptomları ateş ve öksürüktür, ancak üşüme, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, koku veya tat kaybı, nefes darlığı, boğaz ağrısı veya nefes almada zorluk, mide bulantısı, ishal veya kusma da gelişebilir. Özellikle bebeklerde mide, yorgunluk, baş ağrısı, kas veya vücut ağrıları, iştahsızlık veya yetersiz beslenme. Ebeveynler, 100,4 derece Fahrenheit (38 santigrat derece) ya da daha yüksek ateş, nefes almada güçlük, boğaz ağrısı, kusma, ishal veya özellikle ateşle birlikteyse, mide ağrısı ve yeni bir şiddetli baş ağrısı başlangıcı. Çocuğunuz herhangi bir acil durum belirtisi gösteriyorsa (yetişkinler için listelenenlerle aynı), derhal tıbbi yardım alması gerekir.

Omicron ve Diğer Varyantların Belirtileri

SARS-CoV-2’nin omicron varyantı 2021’in sonlarında ortaya çıktı ve önceki delta varyantını geride bırakarak hızla dünyaya yayıldı. Çalışmalar, omicron’un akciğer hücrelerini istila etmede virüsün diğer versiyonlarından daha az usta olduğunu gösteriyor. Bu gerçek, aşılamanın yaygın olarak bulunmasıyla birleştiğinde, omicronlu enfeksiyonların, delta enfeksiyonlarından ortalama olarak daha az şiddetli olma eğiliminde olduğu anlamına gelir.

Omicron semptomları önceki varyantların semptomlarına benzer. Virüsün üst solunum yollarını istila etme eğilimi nedeniyle, semptomlar soğuk algınlığı veya sinüs enfeksiyonu gibi hissedilebilir. Virüs bronşlarda veya soluk borunuzdan akciğerlerinize hava taşıyan solunum yollarında deltadan çok daha hızlı çoğaldığı için, maruziyetten sonra semptom başlangıcı daha hızlı olabilir. Genel olarak, halk sağlığı tavsiyesi değişmedi: COVID-19, ciddi bir solunum yolu enfeksiyonuna kadar hafif bir soğuk algınlığı olarak ortaya çıkabilir ve herhangi bir solunum semptomu test yapılması gerektiğini gösterir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.