Sağlık hakkında tüyolar!

Hashimoto (Haşimato) Nedir? Belirti ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Haşimato Nedir
0 217

Haşimato hastalığı, tiroid bezini etkileyen otoimmün bir hastalıktır. Tiroidiniz boynunuzun tabanında bulunan küçük bir bezdir. Tiroid beziniz, kalbinizin ne kadar hızlı attığı ve ne kadar hızlı kalori yaktığınız da dahil olmak üzere vücudunuzdaki birçok aktiviteyi kontrol eden hormonlar üretir.

Hashimoto hastalığı olan kişilerde bağışıklık sistemi tiroid bezine saldıran antikorlar üretir. Bu, tiroid bezinize zarar verir, bu nedenle yeterli tiroid hormonu üretmez. Hashimoto hastalığı sıklıkla hipotiroidizme yol açar. Hipotiroidizm, şiddetli olduğunda metabolizmanızın yavaşlamasına neden olarak kilo alımına, yorgunluğa ve diğer semptomlara neden olabilir.

Hashimoto Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Yıllarca Hashimoto hastalığının hiçbir belirtisi olmayabilir. İlk işaret genellikle guatr adı verilen genişlemiş bir tiroiddir. Guatr, boynunuzun ön kısmının şişmiş görünmesine neden olabilir. Boğazınızda hissedebilirsiniz veya yutması zor olabilir. Ancak çoğu insanda herhangi bir semptom görülmez ve guatr nadiren ağrıya neden olur. Haşimato hastalığı olan bazı kadınların hamile kalma sorunları vardır.

Hashimoto hastalığı sıklıkla düşük aktif tiroid bezine (hipotiroidizm) yol açar. Yetersiz çalışan bir tiroidin belirtileri arasında yorgun hissetmek, diğerleri hissetmediğinde üşümek, kabızlık, kilo almak ve normalden ağır adet dönemleri yer alır.

Haşimato Tedavi Yöntemleri Nelerdir
Haşimato Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Hashimoto Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Hashimoto hastalığı, günlük bir doz levotiroksin ile tedavi edilir. Bu, tiroid bezinizin ürettiği hormonla aynıdır. Muhtemelen hayatınızın geri kalanında tiroid hormon hapları almanız gerekecek. Herhangi bir sorunuz veya endişeniz hakkında doktorunuz veya hemşirenizle konuşun.

Vücudunuzdaki tiroid uyarıcı hormon (TSH) seviyesini test etmek için doktorunuzu veya hemşirenizi birkaç kez görmeniz gerekebilir. Tiroid hormonu vücutta çok yavaş etki eder, bu nedenle semptomların ortadan kalkması tedavinin başlamasından sonra birkaç ay sürebilir. TSH seviyeniz normal olduğunda, doktorunuz veya hemşirenizin sizi daha az görmesi gerekecektir.

Aynı tedavi dozu genellikle uzun yıllar işe yarar. Ancak, özellikle hamilelik sırasında, kalp hastalığınız varsa veya menopozal hormon tedavisi alıyorsanız, TSH düzeyleriniz bazen değişebilir. Doktorunuz veya hemşirenizin dozunuzu ayarlaması gerekebilir.

Hashimoto Hastalığı Hamileliği Nasıl Etkiler?

Tedavi edilmeyen veya yetersiz tedavi edilen hipotiroidizm, hamilelik sırasında aşağıdaki gibi sorunlara yol açabilir:

  • Anemi
  • Düşük
  • Plasental abrupsiyon
  • Doğum sonrası kanama

Ayrıca bebeğiniz için aşağıdakiler gibi ciddi sorunlara yol açabilir:

  • Erken doğum
  • Düşük doğum ağırlığı
  • Ölü doğum
  • Doğum kusurları
  • Tiroid problemleri

Yorgunluk ve kilo alımı gibi normal hamilelik belirtileri, hamilelikteki tiroid problemlerini gözden kaçırmayı kolaylaştırabilir. Az çalışan tiroid semptomlarınız varsa veya guatr fark ederseniz, doktorunuza veya hemşirenize söylemeniz önemlidir.

Bazı kadınlar doğumdan sonraki ilk yılda tiroid problemleri geliştirir. Buna doğum sonrası tiroidit denir. Genellikle iki ila dört ay süren aşırı aktif tiroidin hafif semptomlarıyla başlar. Çoğu kadın, daha sonra, bir yıla kadar sürebilen ve tedavi gerektiren, az aktif bir tiroid semptomları geliştirir. Çoğu zaman, tiroid iyileştikçe tiroid fonksiyonu normale döner.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.