Horlama Nasıl Durdurulur?
Burnundan solumak. Hırıltı. Kükreme. Yatak odanızdaki biri horlarsa, bunu görmezden gelmek mümkün değil. Horlama, bazı ZZZ’leri yakalamaya çalışan sevdiklerinizi rahatsız edebilir. Ancak, gece boyunca solunumda tekrarlayan duraklamalara neden olan potansiyel olarak ciddi bir durum olan obstrüktif uyku apnesinin de bir işareti olabilir.
Horlama ve apne genellikle el ele gider. Horlamanızın nedenini ortadan kaldırmanın neden önemli olduğunu ve herkesin biraz dinlenebilmesi için sorunu nasıl ortadan kaldıracağınızı açıklayacağız.
Horlamaya Ne Sebep Olur?
Herkes – erkekler, kadınlar, hatta çocuklar – horlayabilir. Horlama aslında çocuklarda oldukça yaygındır. Ancak erkeklerde ve doğumda erkek (DMAB) olarak adlandırılan ve aşırı kilolu kişilerde daha yaygın olma eğilimindedir. Ve yaşlandıkça genellikle daha da kötüleşir.
Horlama, uyku sırasında solunum engellendiğinde ortaya çıkar. Hava yumuşak dokuları itmeye çalıştıkça titreşirler ve bu da sizi yatak odasından kovmakla tehdit eden önemli kornalara ve horlamalara neden olur. Bazı insanlar sadece doğuştan horlayanlardır. Ancak çoğu zaman, horlamaya aşağıdaki gibi altta yatan bir durum neden olur:
- Obezite.
- Burnunuzdaki yapısal problemler, sapmış bir septum gibi.
- Büyümüş bademcikler veya adenoidler.
- Kronik tıkanıklık.
Horlama ve Uyku Apnesi
Horlama tek başına zararlı değildir. Ancak obstrüktif uyku apnesinin bir işareti olabilir. Bu uyku bozukluğu, her gece, tekrar tekrar, her seferinde birkaç saniye nefesinizin kesilmesine neden olur.
Uyku apneniz varsa, muhtemelen bir gece uykusundan sonra hala yorgun hissederek uyanırsınız. Gün içinde uykulu olabilir ve işte veya okulda konsantre olmakta zorluk çekebilirsiniz. Bazı insanlar gün içinde başını sallarlar, bu da araba kazaları veya işle ilgili kaza riskini artırır. Uyku apnesi olan kişiler için horlamayı tedavi etmek bir sağlık meselesidir. Uyku apnesi tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir:
- Yüksek kan basıncı.
- Felç.
- Diyabet.
- Kalp yetmezliği ve kalp krizi dahil olmak üzere kalp sorunları.
Horlama İçin Ev İlaçları
Horlamaya neyin sebep olduğuna bağlı olarak, horlamayı ele almanın birkaç yolu vardır. İşte doğal olarak horlamayı bırakmanıza yardımcı olacak bazı ev ilaçları.
Sağlıklı Bir Kilo İçin Çalışın
Ekstra kilo, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde horlamanın başlıca nedenlerinden biridir. Uyku sırasında boynunuzdaki yağ dokusu boğazınıza baskı yaparak boğaz kaslarınız gevşediğinde hava yollarını tıkayabilir. Kilo vermek, kelimenin tam anlamıyla baskıyı azaltabilir.
Havasızlıktan Kurtulmak
Kronik burun tıkanıklığı olan kişilerde, antihistaminikler veya steroid burun spreyleri gibi ilaçlar, rahat nefes almanıza yardımcı olabilir ve gece sesini kısmanıza yardımcı olabilir.
Konumunuzu Değiştirin
Yatağınızın başını kaldırmayı deneyin. Sırtınız yerine yan tarafınıza yatmak da daha az horlamaya neden olabilir.
Burnunu Aç
Geceleri burun pasajlarınızı açmak horlamayı azaltmaya yardımcı olabilir. Burun köprüsüne yerleştirilen yapışkan burun bantları, hava akışını iyileştirmek için burun deliklerinizi kaldırır. Diğer bir seçenek ise burun açıklığını genişletmek için burun deliklerinize yerleştirdiğiniz burun dilatörleridir. Hem stripler hem de dilatörler ucuzdur ve eczanede bulunması kolaydır.
Sigara İçmeyi Bırak
Sigarayı bırakmak sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Tansiyonunuzun düşmesine ve enerji seviyenizin artmasına ek olarak, horlamanızın azalmasına yardımcı olabilir. Neden? Niye? Horlamanız üzerinde dalgalanma etkisi olan burun tıkanıklığınızı iyileştirir.
Alkolü Azaltın veya Ortadan Kaldırın
Genel olarak, biraları yatmadan önce yasaklamak, uyku kalitesi için iyi bir fikirdir. Horlama için özellikle yararlıdır. Alkol, uyurken hava yolu kaslarının gevşemesine neden olabilir, bu nedenle yatmadan birkaç saat önce alkolden kaçının.