Sağlık hakkında tüyolar!

Tükürük Ağız Sağlığınızı Nasıl Etkiler?

Tükürük Ağız Sağlığınızı Nasıl Etkiler?
0 96

Tükürüğün nesi bu kadar önemli? Daha çok tükürük olarak bilinen, ağzınızın içinde ve çevresinde üretilen berrak sıvı genellikle çocuklar için bir merak kaynağıdır. Aslında sindirim ve ağız sağlığımız için çok önemlidir. Tükürük hakkında daha fazla bilgi edinmek ve nasıl yardımcı olduğunu öğrenmek, tükürüğün önemini yeniden düşünmenizi sağlayacaktır.

Tükürük Nedir?

Kısaca tükürük, ağzınızdaki bezler tarafından oluşturulan berrak bir sıvıdır. Tükürüğün işlevi sindirim sürecini başlatmaktır, ancak ağız sağlığı için de önemlidir.

Tükürük Nelerden Oluşur?

Tükürük çoğunlukla sudur, aslında yaklaşık %98’i sudur. Ayrıca elektrolitler, mukus, antibakteriyel bileşikler ve enzimler içerir. Tükürükteki spesifik bir enzim, sindirim sürecini başlatmak için nişastaları parçalayan amilazdır.

Tükürük Nelerden Oluşur?
Tükürük Nelerden Oluşur?

Tükürük Nereden Gelir?

İnsanlarda her bir yanağın içinde, ağzın altında, ön dişlerin yakınında ve çene kemiğinin yakınında bulunan altı ana tükürük bezi vardır. Ayrıca yüzlerce küçük tükürük bezi de vardır. Tükürük, tükürük bezleri olarak bilinen tüpler aracılığıyla taşınır.

Tükürük üretimi çiğneme ile tetiklenir. Çiğnediğinizde, kaslar tükürük bezlerini sıkıştırır ve bu da tükürüğü tükürük kanallarından iter. Çıtır yeşilliklerde olduğu gibi ne kadar çok çiğnerseniz, o kadar çok tükürük üretirsiniz. Sert şekerleri emmek de tükürük üretimini tetikleyebilir.

Tükürüğe Neden İhtiyacımız Var?

Tükürüğün önemini hafife almak kolaydır, ancak insan sindirimi ve ağız sağlığı için çok önemlidir. İnsan vücudu, çoğunlukla öğleden sonra olmak üzere günde iki ila dört pint tükürük üretebilir.

  • Tükürük, kuruluğu önleyerek ağzınızı rahat tutar.
  • Tükürük sayesinde çiğneyebilir, tat alabilir ve yutkunabilirsiniz.
  • Tükürük, yemek yedikten sonra dişlerdeki yiyecek ve kalıntıların temizlenmesine yardımcı olur.
  • Tükürük kalsiyum, florür ve fosfat iyonları içerdiği için dişleri güçlendirir.
  • Tükürükteki antibakteriyel bileşikler mikroplarla ve ağız kokusuyla savaşmaya yardımcı olur.
  • Tükürükteki proteinler ve mineraller diş minesini korur. Ayrıca diş çürümesine ve diş eti hastalıklarına karşı da koruma sağlarlar.
  • Tükürük ayrıca ağzınızdaki uygun pH dengesinin korunmasında da kilit rol oynar.

Yeterli Tükürüğünüz Yoksa Ne Olur?

Yeterince tükürük üretmediğinizde ağız kuruluğu yaşarsınız. Önemli bir şey gibi görünmeyebilir, ancak sürekli ağız kuruluğu büyük sorunlara neden olabilir. Yeterli tükürük üretilmemesi mikropların ve bakterilerin ağzınızda gelişmesine izin vererek ağız kokusuna, diş çürümesi, diş eti hastalıkları, enfeksiyonlara ve tat almada azalmaya yol açabilir.

Ağız kuruluğu yaşadığınızı fark ederseniz, özellikle de her gece oluyorsa, nedenini belirlemek için diş hekiminizle konuşmanız gerekir. Ağız kuruluğuna dehidrasyon, bazı hastalıklar, bazı ilaçlar, tükürük kanallarının tıkanması veya tükürük bezleriyle ilgili sorunlar neden olabilir. Çoğu durumda, ağız kuruluğu semptomlarını tedavi etmek, bol su içmek ve tükürük bezlerini uyarmak için şekersiz sakız çiğnemek veya şekersiz şeker emmek oldukça kolaydır. Ancak, ağız kuruluğunuz kronikleşirse, yaşam tarzınızda, ilaçlarınızda veya altta yatan rahatsızlıklar için tedavinizde ayarlamalar yapmanız gerekebilir.

Çok Fazla Tükürük Üretirseniz Ne Olur?

Biraz utanç yaratma ihtimali dışında, aşırı tükürük genellikle endişe verici değildir. Hipersalivasyon olarak bilinen aşırı tükürük üretimi genellikle geçicidir ve bazı ilaçların, oral enfeksiyonların, asit reflüsünün ve hatta hamileliğin yaygın bir yan etkisidir. Bir veya daha fazla salgı bezinin aşırı aktif olması nedeniyle ortaya çıkar. Hipersalivasyon baharatlı yiyecekler yemekle bile tetiklenebilir!

Bununla birlikte, hipersalivasyon kronikse ve günlük yaşamınızı etkiliyorsa, daha ciddi bir durumun işareti olabilir. Hipersalivasyonla birlikte çatlamış dudaklar, ağız kokusu, dehidrasyon veya konuşma güçlüğü fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza görünün.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.