Sağlık hakkında tüyolar!

Kök Kanal Nedenleri, Tedavisi ve Bakımı

Kök Kanal Nedenleri, Tedavisi ve Bakımı
0 110

Birçok insan kanal tedavisi yaptırma düşüncesinden çekinir. Gerçek şu ki, bazen bir dişi kurtarmak ve ağrıyı gidermek için tek seçenek kanal tedavisidir. Ne yazık ki, kök kanalları korkunç bir deneyim olarak kalıplaşmıştır, ancak göründüğü kadar kötü olmadığını öğrenmek sizi şaşırtabilir.

Kök kanalına ihtiyacım var mı? Kök kanalları acıtır mı? Kanal tedavisinden önce ne yapmamalıyım? Kök kanal, neden ihtiyacınız olabileceği ve diş hekiminde sizi nelerin bekleyebileceği hakkındaki tüm sorularınızın yanıtları bizde.

Kök Kanalı Nedir?

Endodontik tedavi olarak da bilinen kanal tedavisi, dişin özündeki derin bir enfeksiyonu tedavi etmenin tek yoludur. Prosedür, tüm çürük, bakteri ve enfeksiyonu gidermek için diş kök kanalının temizlenmesini içerir. Bu hasarlı dokunun temizlenmesi ve ardından bölgenin kapatılması daha fazla hasarı önleyebilir ve dişi kurtarabilir. Genel diş hekimleri kanal tedavisi yapabilir veya sizi endodonti konusunda uzmanlaşmış birine yönlendirebilirler.

Kanal Tedavisine İhtiyacım Olduğunu Nasıl Anlarım?

Kök kanal prosedürüne ihtiyacınız olduğundan emin olmanın tek bir yolu vardır, o da diş hekiminizi ziyaret etmektir. Yaygın semptomlardan bazılarını tanıyabilir veya tanımayabilirsiniz, ancak teşhisi koyabilecek tek kişi diş hekiminizdir.

İnatçı Ağrı

Sürekli diş ağrısı kök kanalına ihtiyaç duyulduğuna işaret edebileceği gibi, çürük veya hasarlı dolgu gibi başka nedenlere de bağlı olabilir.

Diş Hassasiyeti

Sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet kök kanalına ihtiyacınız olduğunu gösterebilir.

Dişte Renk Değişikliği

Renk değişikliği, özellikle grimsi-siyah bir renk fark ederseniz, dişin değerlendirilmesi için mümkün olan en kısa sürede diş hekiminize görünün.

Şişmiş Diş Etleri

Aralıklı da olsa şişmiş diş etleri dişte bir enfeksiyon olduğunu gösterebilir.

Yontulmuş Diş

Yontulmuş veya çatlamış bir diş, diş sinirlerine zarar verebilir ve kök kanalı gerektirebilir.

Çiğneme Zorluğu

Yemek yerken, dişinizi fırçalarken ya da dişinize dokunurken zorlanmanız sizi bir enfeksiyona karşı uyarabilir. Dişiniz gevşek hissediyorsa, bunun nedeni sinirler ve pulpa ile ilgili sorunlar olabilir. Kök kanalına ihtiyaç olup olmadığını yine yalnızca diş hekiminiz belirleyebilir, ancak yukarıdaki belirtiler randevu almanız için bir nedene işaret eder. Dişin, çevre dokuların ve komşu dişlerin daha fazla zarar görmesini önlemek için mümkün olan en kısa sürede bir diş hekimine görünün.

Kök Kanal Nedenleri
Kök Kanal Nedenleri

Kanal Tedavisi Olmadan Diş Enfeksiyonundan Nasıl Kurtulabilirim?

Enfekte dişin çekilmesi için aday değilseniz, kanal tedavisi bir diş çürüğü enfeksiyonunu kalıcı olarak tedavi etmenin tek yoludur. Diş hekiminizi görene kadar ağrı ve rahatsızlığı hafifletmek için doğal ilaçlar deneyebilirsiniz, ancak bunlar altta yatan sorunu çözmeyecektir.

Kök Kanalı Yerine Sadece Dolgu Yaptırabilir miyim?

Ne yazık ki dolgu enfeksiyonu tedavi etmez veya daha fazla hasarı önlemez. Dolgu sadece dişin dış tabakasındaki çürükler için işe yarar. Kök kanalına ihtiyacınız varsa, çürüğünüz tamir edilemeyecek kadar büyümüş demektir.

Kök Kanal Tedavisi Acı Verir mi?

Kök kanalları, birkaç on yıl önce prosedür acıttığında kötü bir isim kazandı. Ancak modern teknoloji ve tıbbi gelişmeler sayesinde, kök kanallarını nispeten ağrısız bir işlem haline getirmek için daha iyi araçlara ve anesteziklere sahibiz.

Çoğu insan kök kanal ameliyatından çok az rahatsızlık duyar veya hiç rahatsızlık duymaz. Ancak, sonrasında birkaç gün biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz. Reçetesiz satılan ağrı kesicilerle idare edilebilir olmalıdır.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Genellikle bir kanal tedavisi bir saatten bir buçuk saate kadar sürer. Karmaşık bir vaka söz konusuysa, işlem daha uzun sürebilir.

Başarısız Bir Kök Kanalının Belirtileri Nelerdir?

Bazen kök kanalından kaynaklanan komplikasyonlar kaçınılmazdır. Dişiniz çok kötü bir şekilde yaralanmışsa, bu seçenek sizin için mevcut olmayacaktır. Başarısız bir kök kanalının belirtileri şunları içerir:

  • Ağrı.
  • Kırmızı, kabarık ve şişmiş diş etleri.
  • Drenaj veya irin.
  • Dişlerde renk değişikliği.
  • Diş eti çıbanı veya sivilce.

Kök Kanalım Başarısız Olursa Ne Olur?

Kök kanalınız işe yaramazsa, diş hekiminizle seçeneklerinizi görüşmeniz gerekecektir. Kanal tedavisinin sizin durumunuzda işe yaraması mümkündür. Diğer seçenekler arasında apikoektomi (veya dişin apeksinde ameliyat) veya etkilenen dişin çekilmesi yer alır.

Kök Kanalından Sonra İyileşme Ne Kadar Sürer?

Kök kanalından sonra normale dönmek genellikle sadece birkaç gün sürer. Hastanın ameliyattan sonraki ilk 24-48 saat içinde bir miktar rahatsızlık hissetmesi normaldir. Diş hekiminiz rahatsızlığa yardımcı olması için reçetesiz satılan bir ağrı kesici önerebilir. Ayrıca, soğuk kompres bu semptomları hafifletmeye yardımcı olur ve iyileşme sürecini hızlandırabilir. Dişlerinizi günde iki kez fırçalamak ve diş ipi kullanmak, iyileşme sürecinde bile normal rutininizin bir parçası olmaya devam etmelidir. Diş kronu veya dolgu yerine yapıştırılana kadar, tedavi edilen dişi çok sert ısırmaktan kaçınmalısınız.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.