Sağlık hakkında tüyolar!

Maladaptive Daydreaming (Uyumsuz Hayal Kurma) Nedir?

0 148

Arada bir düşüncelerinizde kaybolmak olağan bir durumdur. Uzmanlar, uyanık olduğumuz saatlerin yaklaşık %47’sini bir hayal kurarak geçirdiğimizi, zihnimizi bir an için etrafımızdaki dünyadan uzaklaştırarak geçirdiğimizi tahmin ediyor. Bununla birlikte, hayalleriniz günlük yaşamınızı etkileyecek kadar yoğunsa, uyumsuz bir hayalperest olabilirsiniz.

Maladaptive Daydreaming Nedir?

Bazen hayal kurma bozukluğu olarak bilinen uyumsuz hayal kurma, bir kişinin düzenli olarak yoğun ve oldukça dikkat dağıtıcı   – aslında o kadar dikkat dağıtıcı ki kişinin önündeki görevle veya insanlarla meşgul olmayı bırakabileceği hayaller gördüğü bir durumu tanımlar. Bu hayaller gerçek hayattaki olaylar veya gürültü, koku, konuşma konusu veya film gibi uyaranlar tarafından tetiklenebilir.

Uyumsuz hayalperestler, kendilerini tamamen hayallerine kaptırmak için gerçeklikten uzaklaşabilirler ve farkında olmadan hayallerindeki karakterlerin davranışlarını canlandırabilir veya diyalogları konuşabilirler. Hayallerin içeriği zengin bir şekilde ayrıntılı ve fantastiktir. Bazıları pembe dizi olarak tanımlanırken, diğerleri hayalperestin idealize edilmiş bir versiyonunu içeriyor.

Uyumsuz hayal kurma, travmaya tepki olarak bir başa çıkma stratejisi olarak gelişebilir. İç dünya, dışarıda yaşanan deneyimden daha güvenli hissedebilir. Örneğin, uyumsuz hayallere sahip kişiler, COVID-19 karantinası sırasında kendilerini bu davranışa daha sık dahil olurken buldular. Hayal kurma dürtülerini daha az kontrol edebildiklerini hissettiler ve hayallerinin canlılığı yoğunlaştı. Uyumsuz hayal kurma ilk kez 2002’de tanımlandı ve henüz Mental Bozuklukların Teşhis ve İstatistik El Kitabında (DSM-5) tanınmadı. Uyumsuz hayal kurmanın yaygınlığı bilinmemektedir, ancak durum kaygı, depresyon ya da obsesif-kompulsif bozukluğu olan kişilerde daha yaygın olarak görülmektedir. Uyumsuz hayalperestlerin yarısından fazlası zihinsel sağlık bozukluğuna sahiptir.

Uyumsuz Hayal Kurma Nedir
Uyumsuz Hayal Kurma Nedir

Uyumsuz Hayal Kurmanın Belirtileri

Uyumsuz hayal kurmanın belirtileri şunları içerebilir:

  • Karakterler, ortamlar ve olay örgüsüyle bir hikaye olarak sunulan yoğun, canlı hayaller
  • Gerçek dünya olayları veya duyusal uyaranlar tarafından tetiklenen hayaller
  • Hayallere eşlik eden bilinçsiz yüz ifadeleri, tekrarlayan vücut hareketleri veya konuşma veya fısıltılar
  • Birkaç dakikadan birkaç saate kadar süren hayaller
  • Hayal kurmaya devam etmek için güçlü veya bağımlılık yaratan bir istek
  • Hayal kurma nedeniyle odaklanma ve günlük görevleri tamamlama sorunu
  • Uyku problemi

Bir kişi bu semptomlardan bir veya daha fazlasını sergileyebilir.

Uyumsuz Hayal Kurmanın Tedavisi

Uyumsuz hayal kurmanın resmi bir tedavisi yoktur. OKB’yi tedavi etmek için yaygın olarak reçete edilen bir ilaç olan fluvoksamin, bir hasta üzerinde yapılan bir vaka çalışmasında etkili bulunmuştur. Tipik olarak tedavi, daha iyi uyku ve semptom yönetimi yoluyla uyumsuz bir hayal kurma olasılığını azaltmaya odaklanır.

Uyku Kalitenizi Artırın

Daha iyi uyku alışkanlıkları benimsemek, uyku kalitenizi artırabilir ve potansiyel olarak uyumsuz hayal kurmayı etkileyebilir. Haftanın her günü, hatta hafta sonları bile düzenli bir uyku programı belirleyin ve uygulayın.

  • En az yedi saatlik uykunun tadını çıkarmak için kendinize yeterli zaman ayırın
  • Rahatlayarak uykuya dalmanıza yardımcı olacak sakinleştirici bir yatma zamanı rutini oluşturun
  • Her gün egzersiz yapın ve iyi yiyin

Gün Boyunca Yorgunluğu Azaltın

Gün boyunca, özellikle sabahları kendinizi doğal güneş ışığına maruz bırakın. Ekstra destek için kafein tüketmeyi düşünün, ancak günde 400 miligramdan fazla kafein tüketmekten kaçının ve son fincan kahvenizi yatmadan en az 6 saat önce planlayın.

Belirtilerinizi Anlayın

Uyumsuz bir hayal kurmadan önce ne yaptığınızı kaydetmek için küçük bir not defteri veya telefonunuzdaki notlar uygulamasını kullanın. Tetikleyicilerinizin ne olduğunu öğrendikten sonra, onlardan kaçınmak için adımlar atabilir veya sizi neden tetiklediklerini anlayabilirsiniz.

Destek Almak

Aile üyeleri ve arkadaşlar gibi güvendiğiniz insanlara belirtilerinizi açıklayın. Bu, hayallerinizin ilişkiyi zorlamasını önlemeye yardımcı olurken, aynı zamanda bu kişilerin belirtileri fark ettiklerinde sizi yarıda keserek size yardımcı olmalarını sağlar.

Terapiyi Düşünün

Bir terapist, altta yatan herhangi bir travmayı işlemenize ve belki de uyumsuz hayal kurmanızı neyin tetiklediğini belirlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca semptomlarınızı yönetmek için özel stratejiler önerebilirler. Örneğin, topraklama teknikleri yardımcı olabilir. Bazı terapistler ayrıca, hayal kurmayı daha az ödüllendirici hale getirmek için hayalinizdeki olay örgüsünün sonlarını iyiden kötüye değiştirmenizi önerebilir.

Kendinizi hayal kurmaya bağımlı hissediyorsanız veya hayalleriniz günlük yaşamınızı etkiliyorsa, doktorunuzla konuşun. Hayal kurma eğiliminizi kontrol etmek için tavsiyeler verebilir ve daha iyi odaklanma ve daha iyi uyku için ipuçları sağlayabilirler.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.