Sağlık hakkında tüyolar!

Kemik Grefti Nedir?

Kemik Grefti Nedir
0 124

Kemik grefti, eksik veya hasarlı kemikleri değiştirmek için kullanılan tıbbi bir tekniktir. Tipik olarak hastanın vücudunun başka bir bölgesinden alınan küçük bir kemik parçasının kullanılmasını ve eksik veya hasarlı kemiğin yerini alması için etkilenen bölgeye yerleştirilmesini içerir. Greftin kendisi tipik olarak ya kadavra kemiklerinden ya da hastanın vücudundan alınan otolog kemikten yapılır. Kemik iliak krestten, kaburgadan veya dizden alınabilir. Kemik greftleri kırıkları onarmak, çenenin bazı kısımlarını değiştirmek, yüz ve kafatasındaki kemik defektlerini doldurmak, kemik kistlerini ve tümörlerini onarmak ve maksillofasiyal bölgenin sırtlarını yeniden inşa etmek için kullanılabilir.

Cerrahi uygulamalarda, kemik grefti prosedürü tipik olarak vücut travma veya doğuştan gelen bir deformite nedeniyle kendini iyileştiremediğinde gerçekleştirilir. Kemik grefti, hastanın semptomlarının giderilmesini sağlayan yeni kemik dokusunun oluşturulmasına yardımcı olur. Yeni doku hasarlı bölgenin yapısını korur ve vücudun doğal iyileşme süreci için bir platform görevi görebilir. Buna ek olarak, yeni doku genellikle vücudun normal büyümesi için bir destek görevi görür.

Kemik Grefti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bir kemik grefti uygulandığında, cerrah önce greftleme bölgesini hazırlar. Bu, bölgeyi temizleyerek ve işlemden önce herhangi bir enfeksiyonun halledildiğinden emin olarak yapılır. Bölge hazırlandıktan sonra cerrah greft materyalini toplar. Bu, hastanın vücudunun başka bir bölgesinden alınabilir veya bir kadavradan toplanabilir. Daha sonra, greft hastanın ihtiyaçlarına uyacak şekilde şekillendirilir ve uyarlanır. Greft daha sonra vida gibi cerrahi aletlerle sabitlenir ve hastanın vücudunun bir parçası haline gelmesi beklenir.

Kemik Grefti Ameliyatı
Kemik Grefti Ameliyatı

Kemik Grefti Ameliyatı Sonrası

Kemik greftinden sonra, hastanın uygun hareket aralığını ve hareketliliğini korumak için tipik olarak fizik tedavi veya diğer rehabilitasyon tedavilerine ihtiyacı vardır. Prosedürün kendisinin nispeten güvenli olduğu bilinmektedir, ancak enfeksiyon, kırık veya greftin reddedilmesi gibi riskler de söz konusu olabilir. Greftten sonra doktorlar, düzgün bir şekilde iyileştiğinden ve grefti reddetmediğinden emin olmak için tipik olarak etkilenen bölgeyi periyodik olarak kontrol edecektir.

Genel olarak, kemik greftleri, doğal iyileşmenin bir seçenek olmadığı durumlarda hastanın vücudunun alanlarını yeniden yapılandırmak için sıklıkla kullanılan önemli bir prosedürdür. Prosedürle ilişkili bazı riskler olsa da, genellikle bir hastanın ağrısız veya tamamen işlevsel bir duruma dönmesine yardımcı olmanın tek yoludur.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.