Sağlık hakkında tüyolar!

Ağız Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Ağız Kanseri Nedir
0 220

Diğer birçok kanser türüyle karşılaştırıldığında, ağız kanseri sık sık manşetlere çıkan bir hastalık değildir. Ancak istatistiklere bakıldığında, kesinlikle olması gerekir. Teşhis konanların sadece yarısından biraz fazlasının beş yıldan fazla hayatta kalması bekleniyor, bu da ölüm oranını diğer daha yaygın kanser türlerinden daha yüksek yapıyor.

Bu rakamlardaki önemli bir faktör, tedavi en etkili olduğunda ağız kanserinin yeterince erken tespit edilememesidir. İyi haber şu ki, durumun nedenlerini ve aranacak belirti ve semptomları anlayarak ciddi bir ağız kanseri vakası geliştirme riskinizi azaltabilir, hatta tamamen önleyebilirsiniz.

Ağız Kanseri Nedir?

Ağız kanseri, ağzın hem içini hem de dışını etkileyebilen bir kanser türüdür. İki kategoriye ayrılmıştır:

  • Dudaklarınızı, diş etlerinizi, yanaklarınızın içini, dilinizin ön üçte ikisini, ağzınızın tabanını ve sert damağınızı içerebilen ağız boşluğu kanseri
  • Yumuşak damağınızı, dilinizin arkasını ve tabanını, bademciklerinizi ve boğazınızın arkasını etkileyebilen orofarinks kanseri (orofaringeal kanser)
Ağız Kanseri Belirtileri
Ağız Kanseri Belirtileri

Ağız Kanseri Belirtileri

Ağız kanseri özellikle tehlikeli olabilir, çünkü sonraki aşamalara ilerleyene kadar genellikle fark edilmez. Bu kısmen, ağız kanseri için ulusal bir tarama politikası olmamasından kaynaklanmaktadır. Aslında, diş hekimini düzenli olarak ziyaret eden kişilerin %25’inden daha azının tarama yaptırdıklarını bildirdiğini bildiriyor. Ek olarak, erken uyarı işaretleri genellikle ağrısız olduklarından veya acil olmayan diğer sorunlar gibi göründüklerinden fark edilmeyebilir. Ağız kanseri belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:

  • Kalıcı dudak yaraları veya ağız ülserleri
  • Dudaklarda, ağızda, kulaklarda veya boğazda ağrı veya uyuşma
  • Ağzın iç kısmında kırmızı veya beyaz lekeler
  • Ağız içinde bir büyüme, yumru, pürüzlü nokta veya aşınmış alan
  • Çiğneme veya yutma zorluğu
  • Dilinizi veya çenenizi konuşma veya hareket ettirmede zorluk
  • Gevşek dişler veya ısırığınızın birbirine uyma şeklindeki değişiklik

Ağız Kanseri Tedavileri

Ağız kanseri teşhisi konulursa, kanserin evresini ve ağzınızın dışına yayılıp yayılmadığını belirlemek için muhtemelen ek testlerden geçmeniz gerekecektir. Bunlar, BT’ler, MRI’lar veya PET taramaları gibi bir endoskopi veya görüntüleme testlerini içerebilir.

Tedaviniz kanserin evresine ve konumuna göre belirlenecektir. En yaygın üç tedavi yöntemi cerrahi, radyasyon ve kemoterapiyi içerir . Bu tür tedavilerden yalnızca birini almanız gerekebilir veya doktorunuz bir tedavi kombinasyonuna ihtiyaç olduğunu belirleyebilir.

Ameliyat

Bazı durumlarda, kanserli tümörü çıkarmak için ameliyat önerilebilir. Bu nispeten küçük bir prosedür olabilir veya daha ciddi vakalarda daha büyük bir tümörü ele almak için dilin, çenenin veya lenf bezlerinin bazı bölümlerinin çıkarılması gerekebilir.

İlk ameliyatın boyutuna bağlı olarak, ağzınızın içinde veya çevresinde etkilenen bölgeleri yeniden yapılandırmak için ek ameliyatlar yapılabilir. Bu, kaybedilen veya çıkarılması gereken doğal dişlerin yerine geçecek diş implant veya vücudunuzun diğer bölgelerinden deri, kemik veya kas nakli içerebilir.

Radyasyon

Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili ışınlar kullanır. Erken evrelerinde olan ağız kanserlerini tedavi etmek için tek başına kullanılabilir, ancak çoğu durumda ameliyattan sonra ve bazen kemoterapi ile birlikte kullanılır.

Kemoterapi

Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için kimyasallar kullanır. Tek başına kullanılabilir, ancak etkinliğini artırmak için sıklıkla radyasyonla birleştirilir.

Ağız Kanseri Riskinizi En Aza İndirmek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Bütün bunlar biraz korkutucu gelebilir ama riskinizi en aza indirmenize yardımcı olacak pek çok seçenek var. Bunlar şunları içerir:

  • Her türlü tütün kullanımını durdurmak (ya da daha iyisi hiç başlamamak)
  • Aşırıya kaçmadan alkol almak (65 yaş ve altı erkekler için günde en fazla iki kadeh; her yaştan kadın ve 65 yaş üstü erkekler için günde bir kadeh)
  • Aşırı güneş maruziyetinden kaçınmak
  • HPV aşısı olmak
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.