Sağlık hakkında tüyolar!

Düşük FODMAP Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Düşük FODMAP Diyeti Nedir
0 155

Nüfusun yaklaşık yüzde 10 ila 15’inin hassas bağırsak sendromu veya IBS’den muzdarip olduğu tahmin edilmektedir. Bu bozukluk genellikle ishal, kabızlık, gaz, şişkinlik ve karın ağrısı veya rahatsızlığı gibi bağırsak alışkanlıklarındaki değişikliklerle karakterize edilir. SIBO veya küçük bakteriyel aşırı büyüme, sindirimi etkileyen daha spesifik bir durumdur. IBS veya sindirim sorunları olan birçok kişi, SIBO’nun temel neden olduğunu bulmaktadır. Her iki durumda da, düşük bir FODMAP diyetinin semptomları yönetmek ve azaltmak için etkili bir araç olduğu gösterilmiştir. Bu diyete başlamadan önce, hangi yiyeceklerin FODMAP içerdiğini ve düşük bir FODMAP diyeti sizin için uygun olup olmadığını anlamak önemlidir.

FODMAP Nedir?

FODMAP’ler, sindirim sisteminde fermente olan ve gaz ve şişkinliğe yol açan karbonhidratlardır. Karbohidrat türleri, Fermente Edilebilir O ligo-sakkaritler, Di -sakkaritler, Mono- sakkaritler ve Poliollerdir ( FODMAP ). Bu karbonhidratları oluşturan spesifik şekerler arasında fruktoz, laktoz, polioller, sorbitol, manitol, fruktanlar ve galaktooligosakkaritler bulunur. Bazı insanlar, gaz, şişkinlik ve IBS’nin diğer semptomlarını tetikleyebilen bu karbonhidratları ve şekerleri parçalamakta zorlanırlar.

Herkes her fermente edilebilir şekere duyarlı değildir. Hassasiyetleri keşfetmenin en iyi yolu, tüm şekerleri ortadan kaldırmak ve ardından yavaş yavaş diyete yeniden dahil etmektir. Aşağıda, her fermente edilebilir şekerin bazı yaygın gıda örnekleri verilmiştir:

  • Fruktoz – mango, incir, guava, bal, agav, kuşkonmaz, şekerli bezelye
  • Laktoz – süt, peynir, yoğurt, krema.
  • Polioller
  • Sorbitol – avokado, böğürtlen, şeftali, erik, hindistancevizi, “şekersiz” sakızlar ve protein barları
  • Mannitol – kereviz, tatlı patates, mantar
  • Fruktanlar – lahana, sarımsak, soğan, arpacık (sadece yeşil kısım), pırasa, bezelye, arpa, yulaf, buğday, karabuğday, kuru meyveler
  • Galaktooligosakkaritler (GOS) – mercimek, nohut, barbunya fasulyesi gibi çoğu fasulyenin yanı sıra badem, bezelye
Düşük FODMAP Diyeti Nasıl Yapılır
Düşük FODMAP Diyeti Nasıl Yapılır

Düşük FODMAP Diyetini Ne Zaman Uygulamalısınız?

SIBO veya IBS teşhisi konduysa, düşük bir FODMAP diyeti uygulamak sindirim semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bunun uzun vadeli bir diyet olmadığını anlamak önemlidir; besin kısıtlamaları bağırsak mikrobiyomunu olumsuz etkileyebileceğinden yalnızca 2 ila 6 hafta izlenmelidir. İki hafta içinde belirtilerinizde bir değişiklik görmelisiniz. Bir fark görmüyorsanız, bu diyet sizin için doğru olmayabilir. Bu diyetin SIBO tedavisine yönelik ilaç veya özel takviyelerle birleştirilmemesi gerektiğini de not etmek önemlidir. Büyük bir diyet değişikliği yapmadan önce doktorunuza veya sağlık uzmanınıza danışmak her zaman en iyisidir.

IBS, birçok farklı sindirim sorunu için çok geniş bir terimdir ve semptomları yönetmek zor olabilir. Düşük bir FODMAP diyetinin sizin için uygun olup olmadığını görmek için doktorunuzla veya fonksiyonel tıp diyetisyeninizle birlikte çalışın. Sindiriminizi iyileştirmek ve sindirim bozukluklarının temel nedenini bulmak, optimal sağlığın anahtarıdır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.