Sağlık hakkında tüyolar!

Ekran Süresinin Yetişkinler ve Çocuklar İçin Olumsuz Etkileri

Ekran Süresinin Yetişkinler ve Çocuklar İçin Olumsuz Etkileri
0 122

Ekranlar bugünlerde herkesin hayatının bir parçası. Ekran süresinin yetişkinler ve çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini gösteren artan kanıtlar olsa da, aileniz ekran başında geçirilen süreyi azaltarak sağlıklarını iyileştirebilir. Uzun süre ekran başında kalmanın olumsuz etkilerini ve elektronik cihaz kullanımını sınırlamaya yardımcı olacak ipuçlarını öğrenin.

Ekran Süresinin Sağlığınız Üzerindeki Etkileri

İster tüm aile oturup akıllı telefonlarına bakıyor olsun, ister siz arka planda TV’yi açık tutun, çok fazla ekran süresi zararlı olabilir. İşte, ekran karşısında çok fazla zaman geçirmenin sağlığınızı olumsuz etkilemesinin birkaç yolu.

  • Obezite. Video oyunları oynamak veya TV izlemek gibi hareketsiz bir aktiviteye çok fazla zaman ayırmak obezite için bir risk faktörü olabilir. Kalp sağlığı da etkilenir ve daha yüksek diyabet riskine, artan kan basıncına veya kolesterole yol açabilir.
  • Uyku sorunları. Elektronik cihazlardan yayılan ışık, beynin uyku döngüsüne müdahale eder ve iyi bir gece uykusu çekmeyi engelleyebilir. Daha sağlıklı uyumak için ekranları yatak odasından uzak tutun ve yatağa girmeden en az bir saat önce ekranlardan kaçının.
  • Kronik boyun ve sırt ağrısı. Çok fazla ekran süresi, kötü duruşa yol açarak kronik boyun, omuz ve sırt ağrısına neden olabilir. Bunun yerine, oturmaktan, dolaşmak, ayakta durmak veya gerinmek için molalar verin. Sandalyenizin yeterli sırt desteği sağladığından emin olun ve cihazı göz hizasında tutmaya çalışın.
  • Depresyon ve kaygı. Ekranların önünde geçirilen her zaman, zihinsel ve duygusal sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Uzmanlar, daha yüksek ekran süresi ve depresyonun, intihar davranışlarındaki artışla ve genel olarak kişinin duyguları okuma yeteneğini düşürmesiyle bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Ek olarak, yapılan bir araştırma, elektronik cihazlarda günde iki saatten fazla zaman geçiren çocukların düşünme ve dil testlerinde daha düşük puanlar aldığını ortaya koydu. Yedi saatten fazla ekran süresine sahip olanlar, eleştirel düşünme ve muhakeme ile ilgili beyin korteksinde incelme yaşadılar.

Ekran Süresinin Çocuklar İçin Olumsuz Etkileri
Ekran Süresinin Çocuklar İçin Olumsuz Etkileri

Ekran Süresini Azaltmak İçin İpuçları

Ekran süresini günde birkaç saatle sınırlamak gerçekçi olmayabilir, ancak bu ipuçları sizin ve ailenizin ekran süresini azaltmanıza yardımcı olabilir.

  • Sağlıklı elektronik kullanımını modelleyin. Ebeveynler çocukları için rol modeldir. Bir dahaki sefere en sevdiğiniz Netflix dizisini art arda izlediğinizde, çocuklarınıza örnek olduğunuzu unutmayın. Boş bir dakikanız varken arka planda TV’yi açık tutmak veya telefonunuzda gezinmek, çocuklarınızda görmeyi umduğunuz davranışı modellemek olmayabilir.
  • Fişi çekmek için zaman ayırın. Tüm ailenizin telefon, televizyon ve bilgisayar bağlantısını keseceği bir zaman seçin. Hepiniz cihazlarınızı bırakmayı kabul ettiğinizde, ailenize birlikte kaliteli zaman geçirme şansı verir.
  • Ebeveyn denetimlerini kullanın. İstenmeyen içeriği filtrelemek veya engellemek için kullanabileceğiniz araçlar vardır. Hatta, çocuklarınızı belirli bir süreye ulaştıktan sonra uygulamalardan kilitleyebilecek günlük ekran süresi sınırları bile belirleyebilirsiniz.
  • Diğer faaliyetleri teşvik edin. Bu günlerde çocukların eğlence için elektroniğe bağımlı hale gelmesi çok kolay. Bunun yerine, onları dışarıda oyun oynamak, kitap okumak veya masa oyunu oynamak gibi ekran gerektirmeyen etkinliklere katılmaya teşvik edin.
  • Yatak odalarını ekransız tutun. Yatak odasına elektronik cihazların girmesine izin verilmemesini bir kural haline getirmeyi düşünebilirsiniz. Buna, çocuklarınızın geceleri kullanmak isteyebilecekleri ve uykularını bölebilecek tabletler ve diğer taşınabilir cihazlar da dahildir.

Peki, ideal ekran süresi nedir? Kulağa basit bir soru gibi gelse de, “doğru” miktar genellikle bir kişinin ne tür bir ekrana baktığına ve neden baktığına bağlıdır. Uzmanlar, 18 ila 24 aydan küçük çocukların ekranlardan kaçınılmasını önermektedir. 2 yaşından büyük çocuklar günde 1 ila 2 saat ekran süresi ile sınırlandırılmalıdır. Yetişkinler de çalışma saatleri dışında ekran sürelerini sınırlamaya çalışmalıdır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.