Sağlık hakkında tüyolar!

Sosyal Medya Dikkat Süresini Nasıl Etkiler?

Sosyal Medya Dikkat Süresini Nasıl Etkiler?
0 99

Hızla gelişen teknoloji ve sosyal medya çağımızda, yetişkinlerin ve çocukların dikkatlerini odaklamakta zorluk çekmeleri şaşırtıcı değil. Akıllı telefonlar, e-posta, TV, video oyunları, internet ve sosyal medyayı düşündüğünüzde, beynimizin nöronlarının neden sürekli tam gaz çalıştığını anlamak kolaydır. Teknolojideki bu gelişmeler, ekran süresine daha fazla erişmemizi sağlıyor ve sosyal medya herhangi bir cihazdan herhangi bir zamanda erişebilme yeteneği, sosyal platformlarda geçirdiğimiz süreyi artırıyor.

Sosyal Medyanın Nörolojik Etkileri Nelerdir?

Sosyal medya ve hızlı teknolojiye sürekli erişim olanağı, beynimizin yüksek miktarda beyin uyarımına maruz kaldığı ve nöronlarımızın gün boyu ateşlendiği anlamına geliyor. Sosyal medyaya birden fazla cihazdan bu kadar kolay erişim, çoklu görevlere yol açar ve bu da bir seferde tek bir göreve tamamen odaklanma yeteneğimizi engeller.

Örneğin, çocuğunuz konsantre olmakta veya dikkati dağılmadan görevlerini tamamlamakta zorluk çekiyorsa, bunun dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi bir zihinsel sağlık durumundan kaynaklandığını düşünebilirsiniz. Ancak hemen sonuca varmadan önce, sosyal medyaya sürekli erişimin de dikkat süresinin kısalmasının arkasındaki suçlu olabileceğini unutmamak önemlidir.

Sosyal Medya Dikkat Süresi
Sosyal Medya Dikkat Süresi

Azalan Dikkat Süresi, DEHB ve Sosyal Medya

Hiç kendinize “dikkat sürem neden bu kadar kısa?” diye sordunuz mu? DEHB ile mücadele eden bir kişi ile teknolojik uyaranların aşırı yüklenmesi nedeniyle odaklanmakta zorlanan bir kişi arasında bir ayrım vardır. DEHB’li bireyler zihinsel uyarıma ihtiyaç duyar, bu nedenle sınıfta odaklanmalarına yardımcı olmak için uyarıcılar verilir.

Öte yandan, elektronik aletleriyle çok fazla zaman geçiren insanlar beyinlerini daha yüksek uyarım ve buna eşlik eden dopamin artışları almak üzere eğitmişlerdir. Bu tür bir uyarım DEHB’ye benzer semptomlara yol açar, ancak gerçek bozukluğa yol açmaları şart değildir.

Sosyal Medya Dikkat Sürenizi Nasıl Azaltıyor?

Microsoft tarafından yapılan bir araştırma, ortalama bir insanın artık sadece sekiz saniye sonra dikkatini kaybetmeye başladığını ortaya koydu. Sosyal medyanın dikkat ve odaklanma üzerindeki etkisi uzun zamandır tartışılıyor. Sosyal medyanın dikkat kaynaklarını tükettiği ya da tükettiği ve dikkati iş, eğitim ve kişisel gelişim gibi diğer daha önemli yaşam aktivitelerinden uzaklaştırdığı artık iyi biliniyor. Sadece dikkat süreleri azalmakla kalmıyor, aynı zamanda birçok kullanıcı sosyal medyayı tüketirken birden fazla görev yapıyor ve bu da her bir görevde dikkatin daha da azalmasına neden oluyor.

Facebook

Facebook’un masaüstü sürümündeki kullanıcılar bir içeriğe yaklaşık 2,5 saniye ayırırken, mobil kullanıcılar yalnızca 1,7 saniye ayırıyor. Bu sayı genç kitlelerde daha da düşüktür.

Instagram

Facebook’tan sonra Instagram, kullanıcıların sosyal medyada en çok vakit geçirdikleri yer. Kullanıcıların %60’ı sürekli olarak Instagram’a bağlı olduklarını belirtiyor. Sürekli gelen bildirimler ve akılsızca kaydırma, ekran dışı faaliyetlerimizi kesintiye uğratıyor ve bilgiyi hızla tüketip atma alışkanlığı yaratıyor.

Sosyal Medyanın Aşırı Uyarımından Kaçınmak İçin İpuçları

Çok fazla ekran süresi ve sosyal medya nedeniyle aşırı uyarılmış hissettiğinizi düşünüyorsanız, çevrenizde bu basit değişiklikleri yapmayı deneyin:

  • Ekran sürenizi izleyin. Akıllı telefonunuzda, bilgisayarınızda ve televizyonunuzda ne kadar zaman geçirdiğinizi bilmek önemlidir. Çok fazlaysa, kendinizi günde 35-40 dakika ile sınırlayın. Masa oyunları, yürüyüş veya bisiklete binmek gibi ekran içermeyen hobiler bulun.
  • Zihninizi rahatlatın. Rahatlamanıza yardımcı olmak, odaklanmanızı ve dikkat sürenizi artırmak için meditasyon veya nefes egzersizlerini deneyin. Çalışıyorsanız, düşük seste dinlendirici bir müzik açmayı deneyin, bu da sizi rahatlatabilir ve odaklanmanızı sağlayabilir.
  • Yatak odanızı uyaranlardan arındırılmış bir bölge haline getirmek. Uyumadan önce telefonunuza veya tabletinize bakıyorsanız, uykunuzu bölebilirsiniz ve bu da yorgunluğa neden olur. Bunun yerine kitap okumayı ya da rahatlatıcı bir müzik dinlemeyi deneyin.
  • Hazzı ertelemeyi öğrenmek. Hazzı ertelemek, getirileri hemen deneyimlenmeyen hedeflere odaklanmanıza ve sebat etmenize yardımcı olacak bir yaşam becerisidir. Hayatınızda başarıya ulaşmanıza yardımcı olacak kısa ve uzun vadeli hedefler belirlemenize yardımcı olacak harika bir yoldur. Zamanı takip edin: Çalışma saatlerini ve diğer faaliyetleri kaydetmek, dikkat dağınıklığı kalıplarını belirlemeye yardımcı olabilir. Kısa bir dikkat süresiyle mücadele ediyorsanız, zaman takibi günlük rutininize eklemek için harika bir taktiktir.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.