Sağlık hakkında tüyolar!

Damak Kaşıntısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Damak Kaşıntısı Neden Olur, Nasıl Geçer?
0 129

Damak kaşıntısı normal değildir. Ne zaman damağınızda kaşıntı hissetseniz, çoğu insanın aklına gelen ilk şey alerjik bir reaksiyon olduğudur. Örneğin, kabuklu deniz ürünleri veya yer fıstığı gibi bir şeye karşı gıda alerjiniz olabilir ve kaşıntı veya kurdeşen, maruz kaldığınızın ilk işaretlerinden biridir.

Ya da gerçekten kötü bir mevsimsel alerjiniz/saman nezleniz vardır ve bu tüm vücudunuzun kaşınmasına neden olur. Damak kaşıntısı için başka yaygın faktörler de vardır. Nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmek, tahrişi tersine çevirmenize ve tekrarlayan enfeksiyonları önlemenize yardımcı olabilir.

Damak Kaşıntısı Yaygın Belirtileri

Kulağa ne kadar basit gelse de, damağınızdaki kaşıntı hissi tam da böyle hissettirir: damağınız kaşınır. Vücudunuzun başka bölgelerinde de kaşıntı ve karıncalanma olabilir ya da olmayabilir. Hatta yanaklarınızın içi, boğazınızın arkası ve dudaklarınızın üzeri gibi ağzınızın ve yüzünüzün farklı bölgelerinde küçük bir iğne batması veya karıncalanma gibi hissedebilirsiniz. Muhtemelen ağzınızın tavanında kaşıntı, kızarıklık, yanma, iğne batması veya karıncalanma gibi belirtiler hissedeceksiniz. Ağız çatısının kaşınması, başka bir güne saklamamız gereken tamamen farklı bir konu olan “yanan ağız sendromu” ile karıştırılmamalıdır!

Damak Kaşıntısı Neden Olur
Damak Kaşıntısı Neden Olur

Damak Kaşıntısı Nedenleri

Damağınızı kaşındıran en yaygın nedenleri anlamak, semptomlarla başa çıkmak (ve geri gelmelerini önlemek) için eleme sürecini kullanmanıza yardımcı olacaktır.

Alerji

Alerjik reaksiyonlar vücudun farklı bölgelerinde kaşıntı ve karıncalanma hissine neden olabilir. Ağzınızın çatısı aniden kaşınmaya başladıysa, bunun en olası nedeni muhtemelen bir alerjidir.

Semptomlar

Alerjik bir reaksiyonun yaşanması kaşıntı, nefes almada güçlük, kurdeşen, hapşırma ve hatta burun tıkanıklığı gibi semptomlara neden olabilir.

Tedavi

Bir antihistaminik (Benadryl gibi alerji ilaçları) küçük alerjik reaksiyonlar için harikadır. Ancak, kaşıntı hissi solunum yolunuzu etkilemeye başlarsa, en yakın acil servise gidin ve varsa bir Epi-pen kullanın.

Uçuk

Uçuklar, herpes virüsünün belirli bir türünden kaynaklanır. Gelişmeye başladıklarında tipik olarak karıncalanma, yanma veya iğne batması hissine neden olurlar.

Semptomlar

Uçuklar ilk olarak oluşmak üzere oldukları bölgede kaşıntı ve karıncalanma hissi olarak ortaya çıkma eğilimindedir. Birkaç gün sonra, küçük bir kabarcık alanı gelişecek ve ciltte daha büyük, dairesel bir yarığa dönüşecektir.

Tedavi

Uçuklar tipik olarak yaklaşık 10-14 gün içinde geçer. Bununla birlikte, sık sık ateş kabarcıklarına eğilimliyseniz, diş hekiminiz ömürlerini kısaltacak özel bir ilaç reçete edebilir. Lazer tedavisi de faydalıdır!

Anafilaksi

En şiddetli alerjik reaksiyon anafilaksiye neden olan reaksiyondur. Bu, solunum yolunuzun şişmesi ve tıkanmasıdır ve ölümle sonuçlanabilir. Ağzınızın tavanının kaşındığını fark etmeye başladıysanız ve ciddi alerjileriniz olduğunu biliyorsanız, hızlı hareket etmeniz gerekir.

Semptomlar

Anafilaksi nefes almayı zorlaştırır. Ayrıca baş dönmesi, kurdeşen (vücudunuzun her yerinde kızarıklık), hızlı kalp atışı, mide bulantısı veya tamamen bilinç kaybı yaşayabilirsiniz.

Tedavi

Acil eylem gereklidir. Mümkünse yakındaki bir acil durum kitinden bir Epi-pen bulun ve uygulayın. 112’i arayın. Doğrudan acil servise gidin.

Oral Pamukçuk

Genellikle oral pamukçuğu bebekleri etkileyen bir durum olarak düşünürüz. Ancak, aslında maya enfeksiyonu ile aynı şeydir.

Semptomlar

Pamukçuk ağız içinde beyaz kalıntılara, çiğ görünümlü ağız dokularına ve damak kaşıntısı neden olabilir. Bebekler sinirli olabilir ve iyi yemek yemek istemeyebilir.

Tedavi

Antifungal tedaviyi diş hekiminiz, doktorunuz veya çocuk doktorunuzla görüşün. Her beslenmeden sonra bebeğin ağzını temiz, nemli bir bezle silin.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.