Sağlık hakkında tüyolar!

Tükenmişlik Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tükenmişlik Sendromu Nedir
0 1.539

Tükenmişlik sendromu, genellikle işyerinde uzun süreli duygusal, fiziksel ve zihinsel stresten kaynaklanan kaygı duygularını ve motivasyon eksikliğini tanımlayan bir durumdur.

Tükenmişlik başlangıçta sağlık çalışanlarını tanımlamak için kullanılsa da, bu ifade artık uzun süreli stres nedeniyle duygusal olarak tükenen herkes için kullanılıyor. Elbette herkes – özellikle yüksek talep gören işlerde çalışanlar – ara sıra stres hisseder, ancak bu sürekli, amansız baskı tükenmişliğe yol açabilir. Tükenmişlik sendromu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli zihinsel ve fiziksel sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir:

  • Hipertansiyon
  • Uykusuzluk hastalığı
  • Endişe ve depresyon
  • Kalp-damar hastalığı

Ayrıca tükenmişlik yaşayan kişiler stresle başa çıkmak için alkol ve uyuşturucu madde kullanımına başlayabilir veya bunları artırabilir. Tükenmişlik, enerjinizi tüketebilir ve üretkenliğinizi düşürerek kendinizi umutsuz ve sinirli hissetmenize neden olabilir. Bir tükenmişlik döneminden sonra, verecek hiçbir şeyiniz kalmamış gibi hissedebilirsiniz. Tükenmişlik sendromu belirtileri, olumsuz uzun vadeli fiziksel ve zihinsel etkileri önlemek için zorunludur. Belirtilerinize neyin neden olduğunu belirledikten sonra, bunları tedavi etmek için bir profesyonelle çalışabilirsiniz.

Belirti ve Bulgular

Tükenmişlik belirtileri bitkinlik ve kaygıya neden olabilir. Daha sinirli, çabuk sinirlenen veya düpedüz kızgın hissetmeye veya davranmaya başlayabilirsiniz. Fiziksel semptomlar da yaygındır. Gastrointestinal sorunlarınız, baş ağrılarınız olabilir ve başkaları davranışınızdaki değişiklikleri fark edebilir ve bunlar hakkında yorum yapabilir.

Tükenmişliğin en belirgin belirtilerinden biri duygusal, bilişsel ve fiziksel yorgunluktur. Bu tür fiziksel, zihinsel ve duygusal yorgunluk, etkili çalışamamaya neden olabilir. E-postaya, haberlere sürekli erişim ve hemen yanıt verme baskısını içeren günümüz kültürünün taleplerinden bu kadar çok insanın yorgun hissetmesi şaşırtıcı değil.

Hiç bitmeyen bir yapılacaklar listeniz veya karşılanması imkansız son tarihler varmış gibi hissetmek, kendinizi tamamen bitkin ve umutsuz hissetmenize neden olabilir. Böylece sarmal başlar ve tükenmişlik kötüleştikçe, küçük görevler bile zor görünmeye başlayabilir, yetersizlik, çaresizlik ve stres duyguları artar. Aşağıdaki belirti ve semptomlar, tükenmişliği kötüleşmeden yakalamanıza yardımcı olabilir, böylece kısır döngüyü durdurabilirsiniz.

Tükenmişlik Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Tükenmişlik Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Yorgunluk/Süzülmüş

Daha önce de belirtildiği gibi, enerjinin tükenmesi veya normal yorgunluk noktasını geçen yorgunluk ya da sadece verecek hiçbir şeyiniz kalmamış gibi hissetmek, tükenmişliğin oyunda olduğunun bir göstergesi olabilir.

Düşük Performans

Tükenmişlik, işte veya evde günlük görevleri etkileyebilir. Tükenmişlik yaşayan kişiler sorumlulukları konusunda karamsar olabilir, yaratıcılıklarını ve dürtülerini kaybedebilir ve konsantre olmakta zorlanabilirler. Yapmanız gereken şey konusunda iyimser olmadığınızda, muhtemelen iyi çalışmazsınız, bu da vasatın altında veya düşük performansla sonuçlanır.

Sinirli veya Sabırsız

İş arkadaşlarınıza, müşterilerinize, müşterilerinize veya diğerlerine karşı aniden sinirlenirseniz, bunun suçlusu tükenmişlik olabilir. Aynı zamanda doğrudan öfkeye de yol açabilir. Genel olarak, öfke başkalarıyla başa çıkmanın nadiren verimli bir yoludur. 

Baş Ağrısı

Sık görülen baş ağrıları uzun süredir tükenmişliğin fiziksel bir tezahürü olarak gösteriliyor. Bununla birlikte, tükenmişlik semptomları mide bulantısı ve mide ağrıları gibi diğer fiziksel belirtileri içerebilir. Baş ağrıları veya diğer fiziksel belirtiler günlük yaşamınızı etkiliyorsa, bir doktora görünme zamanı gelmiş olabilir.

Değişen Uyku/Yeme Alışkanlıkları

Kronik stres hem iştahı hem de uyku yeteneğini etkileyebilir. Uyku ve diyet, enerji seviyenizin kritik parçalarıdır, bu nedenle olumsuz etkilendiklerinde içinden çıkılması imkansız görünen bir duruma giriyor olabilirsiniz. İşiniz ve görevleriniz üzerindeki stres ve endişe nedeniyle normalden daha fazla (veya daha az) yemek yemek veya daha fazla (veya daha az) uyumak, tükenmişlik riski altında olduğunuz anlamına gelebilir.

Tükenmişlik Tedavisi Aramak

İşyerinde veya evde stres bunaltıcı hale gelirse ve kendinizi duygusal olarak tükenmiş hissediyorsanız, hemen bir sağlık uzmanından yardım alın. Duygusal yorgunluğunuzun veya sinirliliğinizin tükenmiş olabileceğinden endişe ediyorsanız ve yardım almak için bir akıl sağlığı teşhisine ihtiyacınız yoksa, profesyonel yardım almak için asla yanlış bir zaman yoktur. Stres, bitkinlik, stresli iş talepleri veya tükenmişlik – fark etmez. Hayatınızı olumsuz etkileyen bir şey varsa, her zaman yardım isteyebilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.