Sağlık hakkında tüyolar!

Diş Lekesi Oluşmasının Nedenleri ve Çözümleri

Diş Lekesi Oluşmasının Nedenleri ve Çözümleri
0 135

Diş lekesi sadece doğal olarak koyu renkli dişlere sahip olmaktan veya çok kahve içmekten kaynaklanmaz. Bazen renklenmiş bir ön diş görmenizin nedeni 10 veya 15 yıl önce olan bir şeydir. Diş minesinin renginin solmasına neyin neden olduğunu anlamak ve farklı lekelenme türlerini tam olarak tespit edebilmek, tedavi için en iyi yolu belirlemenize yardımcı olacaktır. Tüm diş minesi lekelerinin diş beyazlatma jeli ile “beyazlatılması” mümkün değildir. Bazı koyu diş lekesi çok daha ciddidir ve dişi tamamen kaybetme riskine girmeden önce diş hekiminiz tarafından fiziksel olarak tedavi edilmesi gerekir. Öte yandan, diğerlerinden kurtulmak oldukça basit ve kolaydır.

Diş Renk Değişikliğine Ne Sebep Olur?

Yiyecekler & İçecekler

Çoğu durumda, diş lekesi her gün yediklerimiz ve içtiklerimizden kaynaklanır. Beyaz bir gömleği lekeleyebilecek her şey diş minenizin rengini bozma potansiyeline sahiptir. Özellikle de oldukça sık yiyor veya içiyorsanız. Her sabah içtiğiniz iki fincan kahve, her Cuma akşamı içtiğiniz bir kadeh kırmızı şarap ya da haftalık makarna yemeklerinize eşlik eden domates sosu gibi.

Vitamin Eksiklikleri

Bazen belirli vitaminleri veya takviyeleri aldığımız için dişlerde leke görürüz. Ancak aynı şey vitamin eksiklikleri için de söylenebilir. Vücudumuz bazı vitaminleri yeterli düzeyde almadığında, diş ve kemik yoğunluğu ile birlikte kalsiyum seviyelerini de değiştirebilir. C Vitamini ve D Vitamini bunlara sadece birkaç örnektir. Vitamin eksikliğinden kaynaklanan leke görmek çok yaygın değildir, ancak aşırı derecede yetersiz beslenen veya ciddi bir yeme bozukluğu olan kişilerde ortaya çıkabilir. Ayrıca, diş eti hastalığı gibi diğer enfeksiyonlar ortaya çıktığında, plak birikimi veya çürümenin aslında lekelenmeye neden olan şey olabileceği (gerçek vitamin eksikliğinin değil) zincirleme bir reaksiyon yaratabilir. Aksi takdirde, eksiklik o kadar kötü olurdu ki doktorunuz kemik dokularınızda ve vücudunuzun diğer kısımlarında anormallikler görebilirdi.

Tütün / Elektronik Sigara

Bu büyük bir sorun. Diş lekesinin en sorunlu nedenlerinden biri tütün kullanımıdır. Özellikle de sigara. Ancak çiğneme tütünü ve elektronik sigara da suçludur. Bu koyu renkli ürünleri ağzınıza koyduğunuzda veya tekrar tekrar soluduğunuzda, leke partiküllerinin dişlerinizin küçük gözeneklerinin derinliklerine sızmasına neden olur. Giysilerinizden ve hatta evinizin boya ve mobilyalarından bahsetmiyorum bile.

Kötü Diş Hijyeni

Dişlerimizi gerektiği gibi fırçalamadığımızda veya diş ipi kullanmadığımızda, plağın dişlerimiz üzerinde çok uzun süre kalmasına neden oluruz. Zamanla bu bakteri, birikimdeki lekeler ya da minemizde yaptığı fiziksel değişiklikler (demineralizasyon ve diş çürümesi gibi) nedeniyle minemizin görünümünü değiştirecektir.

Diş Lekesi Oluşmasının Nedenleri
Diş Lekesi Oluşmasının Nedenleri

Diş Lekesi Türleri ve Nasıl Çıkarılacağı

Belirli bir renkte lekeniz varsa, ağzınızda neler olup bittiğini anlamak daha kolaydır. Özellikle de ağzınızdaki tüm dişlerin aksine renklenmiş bir ön diş söz konusuysa. Nerede ve ne gördüğünüz, sizin özel durumunuzda renklenmiş dişlere neyin neden olduğunu en iyi şekilde belirlemenize yardımcı olacaktır.

Beyaz Diş Lekeleri

Evet, beyaz diş lekesi diye bir şey vardır. Beyaz lekelerin çoğu aslında diş çürümesinin ilk aşaması olan demineralizasyonun bir sonucudur. Tipik olarak, çürük bir delik oluşmadan önce “durdurulur”, bölge yeniden mineralize olur ve geride beyaz bir leke kalır. Travmatik yaralanmalar veya hastalıklar da dişlerde beyaz lekelere neden olabilir.

Tedavi ve Önleme

İyi bir ağız hijyeni, beyaz diş lekelerini önlemenin en iyi yoludur. Özellikle de plağın en yoğun olma eğiliminde olduğu diş eti çizgileri boyunca fırçalama söz konusu olduğunda. Ve eğer diş teli kullanıyorsanız, plağın en çok takılmayı sevdiği her bir braketin etrafını (üstünü, altını ve arasını) fırçalamaya gerçekten ekstra dikkat etmelisiniz.

Diş hekimleri, beyaz lekeleri reçine infiltrasyonu yoluyla veya şiddetli ise üzerlerine yapıştırarak tedavi etmeye yardımcı olabilir.

Sarı Diş Lekeleri

Tüm dişlerimizin doğal sarı bir tonu vardır. Kim olduğunuz önemli değildir. Diş minemizin altındaki sarı dentin, kirli beyaz bir renk vererek biraz parlayacaktır. Ancak sarı lekelenme kötü ağız hijyeni, yaşlanma veya yıllarca sigara içmekten de kaynaklanabilir.

Tedavi ve Önleme

Sarı dişler için en iyi tedavi onları profesyonel olarak beyazlatmaktır. Eve özel bir tabla ve beyazlatma jeli veya ofis içi tedavinin her ikisi de işe yarayacaktır. Aşırı derecede koyu renk dişleriniz varsa, gülüş bölgenizdeki dişleri tamamen kaplamak için bir dizi porselen kaplama yaptırmayı da düşünebilirsiniz.

Kahverengi Diş Lekeleri

Kahverengi lekelenmelerin çoğu tamamen kozmetiktir. Dişinizde, her gün ağzınıza giren şeylerden kaynaklanan leke parçacıklarını emmiş olması dışında hiçbir sorun olmayabilir. Öte yandan, zaman zaman çürüklerin neden olduğu kahverengi renklenmeler de görebiliriz (özellikle çiğneme yüzeylerinde, diş eti çizgisi boyunca veya dişlerin yan yana temas ettiği yerlerde).

Tedavi ve Önleme

Kahverengi lekelerin çoğu tütün, kahve, sigara veya çürüklerden kaynaklandığından, bunları önlemenin en iyi yolu günlük yaşam tarzı değişiklikleri ve iyi bir ağız hijyenidir. Dişlerinizi düzenli olarak temizlediğinizden, her gün diş ipi kullandığınızdan ve uygun olduğunda florür kullandığınızdan emin olun. Mümkün olduğunda tütün ürünlerini kullanmamayı ve kafeini azaltmayı düşünün. Bir fincan kahveden hemen sonra su ile çalkalamak da yardımcı olabilir!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.