Sağlık hakkında tüyolar!

Dişlerinize Zarar Veren Kötü Alışkanlıklar

Dişlerinize Zarar Veren Kötü Alışkanlıklar
0 89

Gergin olduğunuzda tırnaklarınızı mı yiyorsunuz? Belki de tüm yemek boyunca buzlarını çiğneyen biriyle randevuya çıktınız. Belki de temas sporlarında ağızlık takmayı reddeden bir çocuğun ebeveynisiniz. Diğerlerinin yanı sıra bu kötü alışkanlıklar da dişlerinizin sağlığı ve genel ağız sağlığınız üzerinde ciddi bir etkiye sahip olabilir. Bu alışkanlıkların verebileceği zararlar ve bunlardan nasıl kaçınabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bruksizm Nedir?

Bruksizm daha yaygın olarak diş gıcırdatma olarak bilinir ve stres, anksiyete, anormal ısırıklar veya uyku bozukluklarından kaynaklanabilir. Dişlerinizi gıcırdatmak dişlerinizde aşırı aşınmaya ve hatta kırılmalara neden olabilir. Dişlerinizi gıcırdattığınızdan şüpheleniyorsanız, randevu almak için diş hekiminize başvurun. Gece koruyucuları ve uyku aparatları gece boyunca yardımcı olabilir.

Buz Çiğnemek Dişleriniz İçin Kötü mü?

Buz serttir ve tatmin edici bir çıtırtı sağlar, ancak bu tatmin dişlerinize, minenize ve diş etlerinize zarar verebilir. Diş gıcırdatmaya benzer şekilde, buz çiğnemek dişlerinizde aşınma ve yıpranmaya neden olabilir ve sonuçta gülüşünüze zarar verebilir. Bunun yerine havuç çubukları, salatalık dilimleri veya elma dilimleri gibi sağlıklı yiyecekler tüketmeyi deneyin. Ayrıca, çiğneme isteğinden kaçınmak için içeceklerinizi buzsuz olarak hazırlamayı veya sipariş etmeyi deneyin.

Dişlere zarar veren alışkanlıklar nelerdir?
Dişlere zarar veren alışkanlıklar nelerdir?

Tırnaklarınızı Isırmak Neden Zararlıdır?

Tırnak yemek sadece sağlıksız değil, aynı zamanda sağlıksızdır. Tırnaklarınız vücudunuzdaki en sert maddelerden biridir ve buz küpleri gibi dişlerinize zarar verebilir. Zamanla tırnaklarınızı çiğnemek diş minelerinizi aşındırabilir ve kırıklara neden olabilir. Tırnak yemenin neden olduğu fiziksel hasara ek olarak, tırnaklarınızın altındaki kir ve mikroplar diş etlerinizi tahriş edebilir veya enfeksiyona neden olabilir. Sık tırnak yiyenler dişlerinin yerinden oynadığını bile fark edebilir ve sorunu düzeltmek için diş teli kullanmaları gerekebilir.

Çoğu kötü alışkanlık gibi tırnak yemenin de üstesinden gelinebilir. Düzensiz kenarların cazibesini önlemek için tırnaklarınızı düzgün bir şekilde keserek ve törpüleyerek başlayın. Ne zaman tırnaklarınızı kemirme isteği duyduğunuzu belirleyin ve buna neden olan stres faktörünü tespit ederek sorunu çözün. Fark ettiklerinde size durmanızı hatırlatmaları için arkadaşlarınızı ve ailenizi de işe alabilirsiniz.

Sporda Ağız Koruyucu Takmanın Önemi

Pek çok insan ağızlık takmaya direnir, ancak profesyonel sporlardaki en iyi oyuncular bunu yapıyorsa, iyi bir nedeni olmalı. Basitçe söylemek gerekirse, dişlerinizi korurlar. Bir ağızlık takmak, bir spor müsabakası sırasında ağzınıza veya yüzünüze darbe almanız durumunda dişlerinizi korur. Düzgün oturan, nefes almanıza ve konuşmanıza izin veren bir ağızlık seçmek, diş hasarını veya kaybını önlemek için önemlidir. Rahatlık konusunda endişeleriniz varsa, özel bir spor ağızlığı deneyin.

Ne Yediğinize Dikkat Edin

Yemek ve içmek hayatta kalmamız için çok önemlidir, ancak tüm yiyecekler eşit yaratılmamıştır ve bazıları dişlerinize ciddi zararlar verebilir. Nişastalı, şekerli ve yapışkan yiyecek ve içecekler dişleriniz için en kötü şeylerdir.  Dişlerinizden çıkarılması zor kalıntılar bırakırlar ve zamanla diş minesini parçalayarak diş çürümesine yol açabilirler. Bu yiyeceklerden kaç tanesi dişlerinizi riske atıyor?

  • Sert şekerler şeker yüklüdür ve dişlerinizi kırabilir ya da parçalayabilir.
  • Turunçgiller oldukça asidiktir ve zamanla diş minesini aşındırabilir.
  • Patates cipsleri ve kurutulmuş meyveler ölçülü tüketilmeli ve dişlerin üzerinde ve aralarında birikmesini önlemek için uygun fırçalama ve diş ipi kullanımı ile takip edilmelidir.
  • Gazlı içecekleri atlayın çünkü asidiktirler ve diş minenize saldırabilecek şekerle yüklüdürler.
  • Spor içecekleri sporcuların yoğun müsabakalardan sonra toparlanmalarına yardımcı olabilir, ancak genellikle şekerle doludurlar.
  • Şeker veya nişasta içermese de, buz yemek dişlerinizi kırabilir veya pahalı onarımlar gerektirecek şekilde kırabilir.

Olumsuz etkileri sınırlandırmak için bu gıdaları ölçülü tüketmeyi tercih edin ve mümkün olduğunca yeşil yapraklı sebzeler gibi iyi gıdalar yemeye çalışın.

Daha Sağlıklı Dişler İçin İpuçları

Bazı kötü alışkanlıklar bırakmak diğerlerinden daha zor olabilir, ancak diş sağlığınızı iyileştirmenin birçok yolu vardır. İyi ağız bakımı alışkanlıkları, kötü alışkanlıklar etkileriyle mücadelede ilk adımdır.

  • Günde en az iki kez iki dakika boyunca dikkatlice ve iyice fırçalayın.
  • Size uygun diş fırçasını kullanın ve her üç ayda bir değiştirin.
  • Florürü unutmayın! Ağız gargarası, diş macunu ve hatta diş ipi florür içerebilir.
  • Dişlerinizin arasındaki birikintileri temizlemek için her gün diş ipi kullanın.
  • Bakterileri uzaklaştırmak ve ağız kokusuyla mücadele etmek için dilinizi fırçalayın.
  • Check-up ve profesyonel diş temizliği için her altı ayda bir diş hekiminizi ziyaret edin.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.