Sağlık hakkında tüyolar!

Haşimato Diyeti Nasıl Yapılır?

Haşimato Diyeti Nasıl Yapılır
0 209

Hashimoto hastalığı, özellikle tiroid bezini hedef alan ve iltihaplanmaya neden olan otoimmün bir hastalıktır. Haşimato tiroiditi ayrıca kronik otoimmün tiroidit olarak da adlandırılır. Hashimoto hastalığı, beyaz kan hücrelerinin infiltrasyonu ve tiroid bezinin otoimmün aracılı tahribatı nedeniyle kademeli tiroid yetmezliği ile karakterizedir. Normal tiroid bezi yeterince etkilendiğinde, tiroid hormonu miktarı yetersiz olabilir. Otoimmün bileşeni nedeniyle Hashimoto’yu anlamak ve tedavi etmek, tiroid hormonlarınızı dengelemekten daha karmaşıktır. Bağışıklık sisteminiz kendi tiroidinizi bir tehdit olarak gördüğünde, çok yönlü bir tedavi yaklaşımı en iyisidir.

En İyi Hashimoto Diyeti Nedir?

Hashimoto’lar için en iyi diyet tek bir diyet olmasa da, Haşimato hastalığı olan kişiler için bütün gıdaları yemeye odaklanan dengeli bir diyet iyidir. Haşimato hastalarına sebzeler, sağlıklı yağlar ve kaliteli proteinler açısından zengin bir diyet tavsiye edilir. Bağışıklık sistemini besleyen yiyeceklere sahip olmak önemlidir, şeker, sağlıksız yağ ve tuz oranı yüksek çok sayıda işlenmiş gıda tüketmek otoimmün sorunları tetikleyebilir.

Haşimato diyet kuralları, Hashimoto’dan kaynaklanmayan hipotiroidizmi olan kişiler için olduğu kadar hipertiroidizmi olan kişiler için de geçerlidir (ancak aşırı miktarda tiroid hormonu üreten insanlar, yeterince yapmayan kişilere göre diyetlerinde genellikle daha fazla kaloriye ihtiyaç duyarlar).

Bütün gıdaları tüketmek, bir Akdeniz diyeti (yağsız protein, tam tahıllar ve taze ürünlere odaklanan) veya Akdeniz diyetine benzer, ancak düşük sodyum ve doymuş gıdaları vurgulayan bir DASH (Hipertansiyonu Durdurmak İçin Diyet Yaklaşımları) diyeti ile sağlanabilir.  Diyetisyenler keto veya paleo diyetlerini önermezler; Bu diyetlerden önemli besinleri almak çok zor olabilir ve genellikle sağlıklı bir tiroidi korumak için gerekli olan kalıcı yaşam tarzı değişikliklerini sağlamazlar.

Haşimato Diyeti
Haşimato Diyeti

Bitki Bazlı Diyet

Bitki bazlı diyetler, meyve, sebze, kuruyemiş, fasulye ve tohum gibi bitki kaynaklarından gıdaları yemeye odaklanan vegan diyetlerine benzer. Aradaki fark, bu diyetlerin bir vegan diyeti kadar katı olması gerekmemesidir; et, yumurta ve süt ürünleri yiyebilirsiniz, ancak mümkün olduğunca bitki bazlı gıdalara önem verir veya öncelik verirsiniz.

Glutensiz Diyet

Hashimoto’lu kişilerde çölyak hastalığı veya çölyaksız glüten duyarlılığı olan kişiler arasında genellikle bir miktar örtüşme olduğuna dikkat çekiyor . Hashimoto teşhisi konduysa, glütensiz bir diyet sürdürmeniz gerektiğini varsaymayın. Şu anda glütensiz diyetin, glüten duyarlılığı olan veya glüten yedikten sonra semptomu olmayan kişilerde Hashimoto üzerindeki etkisini ele alan hiçbir çalışma yok, ancak glütensiz diyet, aynı zamanda Haşimato hastası olan çölyak hastalarına yardımcı oluyor gibi görünüyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.