Otizm Belirtileri Nelerdir?
Otizm belirtileri her birey için büyük farklılıklar gösterse de, bazı ortak göstergeler erken teşhis ve müdahaleye olanak tanır. Bu işaretler üç temel alanda kategorize edilebilir: sosyal iletişim zorlukları, tekrarlayan veya kısıtlayıcı davranışlar ve duyusal hassasiyetler.
Otizm Nedir?
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olarak da bilinen otizm, sosyal etkileşimi, iletişimi ve davranışı etkileyen karmaşık bir nörolojik durumdur.
Otizm Belirtileri
Otizme olan ilginin artması, birçok ebeveynin bu bozukluğun belirtilerini araştırmasına yol açıyor. Otizmli çocukların aşağıdaki belirtileri gösterebilmektedir;
- İsmine 12 aydan önce yanıt vermez
- Nesneleri işaret etmek 14 aydan itibaren ilgi göstermek değildir
- Göz temasından kaçınır ve yalnız oynamayı tercih eder
- Konuşma ve dil becerilerinde gecikmeler sergiler
- Kelimeleri veya cümleleri tekrar tekrar söyler
- Programdaki küçük değişikliklerden rahatsız olur
- Ellerini çırpıyor, kafasını vuruyor veya aşırı dönüyor
Panik yapmayın. Bu belirtilerden herhangi birinin bir ya da iki kez görülmesi normaldir, ancak bu belirtiler dört ila altı hafta boyunca tekrar tekrar görülüyorsa, çocuğunuzun çocuk doktoruyla konuşmalısınız. Ebeveynlerin endişeleri olduğunda, bunları bebek kontrollerinde gündeme getirebilirler.
Otizm belirtileri sosyal iletişimi, davranışı ve duyusal işlemeyi etkileyerek çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin erken tespit edilmesi, erken müdahaleye ve sonuçların iyileştirilmesine olanak tanır. Otizm spektrumundaki bireylerin anlaşılmasını ve kabul edilmesini teşvik etmek ve benzersiz ihtiyaçlarına her zaman uyum sağlayamayan bir dünyada tatmin edici yaşamlar sürmelerine yardımcı olmak için kendimizi otizm belirtileri konusunda eğitmek çok önemlidir.