Sağlık hakkında tüyolar!

Ağız Sağlığı Hamileliği Nasıl Etkiler?

Ağız Sağlığı Hamileliği Nasıl Etkiler?
0 122

Ağız sağlığı çoğu zaman doğum öncesi anne sağlığı ve zindeliği hakkındaki konuşmaların dışında bırakılmaktadır. Yapılan bir araştırma, hamile kadınların yalnızca yüzde 22-34’ünün hamilelik sırasında bir diş hekimine başvurduğunu ve tedaviye ihtiyacı olduğu tespit edilenlerin yalnızca yaklaşık yarısının ihtiyaç duydukları tedaviyi aldığını ortaya koymuştur.

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı

Hamilelikte sık görülen ağız sağlığı sorunlarının yeterince bilinmemesi nedeniyle, hamile kadınların tüm sağlık ihtiyaçlarının ve çocuklarının ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak için önlem almaları önemlidir. Hamilelikte kötü ağız sağlığı komplikasyonlara neden olarak hem anne hem de bebek için sağlık sorunlarına yol açabilir.

En önemli sorunlardan biri, daha çok diş eti hastalığı olarak bilinen ve hem düşük doğum ağırlığı hem de erken doğumla ilişkili olan periodontittir.  Periodontitis, dişlerin etrafında cepler oluşturan ve toksik bakterilerin biriktiği iltihabi bir tepkidir. Periodontitis nedeniyle vücutta tetiklenen enflamatuar yanıtın doğumu erken başlattığı düşünülmektedir. Benzer şekilde, PGE2 molekülünün salınımı plasentaya giden kan akışını kısıtlar ve plasental nekroza neden olarak intrauterin büyüme kısıtlaması (düşük doğum ağırlığı) ile sonuçlanır.

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı
Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı

Periodontitisli anneler üzerinde yapılan bazı çalışmalarda, amniyotik sıvı ve plasentada toksik bakteri seviyeleri bulunmuştur.  Önceden periodontal hastalığı olan kadınlar, uygun ağız hijyeni ile hamilelik sırasında hastalığın tekrarlama veya kötüleşme riskini azaltabilir.

Hamilelik sırasında en sık görülen ağız hastalığı diş eti iltihabıdır ve kadınların en az 60-75’i bu hastalıktan muzdariptir. Hamilelik öncesinde diş eti iltihabı semptomları yaşayan kadınlar, semptomların şiddetlenmesi riski altındadır. Antiseptik bir gargara da dahil olmak üzere uygun ağız bakımı semptomları azaltmaya yardımcı olabilir; ancak aşırı durumlarda profesyonel derin temizlik gerekebilir.

Hamile kadınlar ayrıca ağızdaki asit oranının artması nedeniyle diş çürüğü riski altındadır. Sabah bulantıları dişleri, diş minesini aşındırabilecek mide asidine maruz bırakır. Hamilelikte şekerli veya asitli atıştırmalıklara duyulan istek de çürüklere katkıda bulunur.  Annelerinde çürük olan çocukların çürük olma olasılığı daha yüksektir.

Kadınlar hamilelik sırasında sağlık konusunda genellikle daha bilinçli olsalar da, ağız sağlığı konusunda doğum öncesi danışmanlık alma olasılıkları daha düşüktür ve birçok sağlık hizmeti sağlayıcısı kadınları tedavi için sevk etmekte isteksiz davranmaktadır. Hem önleme hem de tedavi, anne ve fetüs sağlığını korumak için önemli faktörlerdir.

Hamile kalmaya çalışan kadınlar, potansiyel ağız sağlığı sorunlarını taramak ve tedavi etmek için yılda iki kez diş muayenesi olmalıdır. Hamile kadınlar diş muayenesi yaptırmalı ve ikinci üç aylık dönemlerinde diş tedavileri alabilmelidir. Hamilelik sırasında enfeksiyonları tedavi etmek için antibiyotikler ve antiseptikler de dahil olmak üzere belirli tedaviler reçete edilebilir. Hamilelik sırasında herhangi bir prosedür uygulanmadan önce sağlık uzmanlarıyla özel tedavi ihtiyaçları ve riskleri hakkında konuşmak önemlidir.

Ayrıca, tüm kadınlar günde iki kez diş fırçalama ve diş ipi kullanma dahil olmak üzere düzenli günlük ağız hijyeni uygulamalıdır. İyi ağız sağlığı uygulamaları annelerin sağlıklı kalmasına ve dünyaya daha sağlıklı bebekler getirmesine yardımcı olabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.